StoryEditorOCM
Regijaposebne zasluge

Milorad Dodik odlikovao Vladimira Putina: ‘Ovo je orden za naročitu patriotsku brigu i ljubav prema Republici Srpskoj. Zahvaljujući ruskom predsjedniku srpski glas se se čuje‘

8. siječnja 2023. - 15:45

Dok se cijeli zapadni svijet zgraža, doduše uz neke iznimke kao što je naš predsjednik Zoran Milanović, nad stravičnom  Putinovom agresijom na Ukrajinu, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odlučio je odlikovati ruskog predsjednika Ordenom Republike Srpske. Odlikovanje mu je dodijelio u povodu 9. siječnja kojega vlasti RS proslavljaju kao dan tog entiteta unatoč presudama Ustavnog suda BiH koji je obilježavanje tog datuma proglasio neustavnim jer se time diskriminira Hrvate i Bošnjake koji žive u tom entitetu.

Dodik je dodijelio odličja pedesetak različitih osoba i institucija, a prvi na popisu bio je upravo ruski predsjednik.

"Ovo je orden za naročitu patriotsku brigu i ljubav prema Republici Srpskoj. Predsjednik Putin je zaslužan za razvijanje i učvršćivanje suradnje i političkih odnosa između prijateljskih država Republike Srpske i Ruske Federacije. I zasluga na području javnih djelatnosti kojima se doprinosi sveukupnom ekonomskom, političkom, društvenom i privrednom rastu i razvoju", rečeno je na svečanosti. Dodik je kazao kako se zahvaljujući poziciji Vladimira Putina i snazi Ruske Federacije, glas i stav Republike Srpske čuje. Isto tako je dodao da je očuvana „njena pozicija pod naletom međunarodnog intervencionizma". Svečanost je održana u Banjoj Luci, a Putin je dobio odličje koje se zove  "orden Republike Srpske na ogrlici".

image

 

 

Elvis Barukcic/Afp

Dodik je najavio kako će odličje Putinu dati naknadno, odnosno kada se njih dvojica put ponovo sastanu. Prema Dodikovim tvrdnjama, Putin i on redovito se čuju telefonom, a posljednji susret uživo bio je u rujnu prošle godine u Kremlju, gdje su između ostaloga dogovarani detalji prijateljske utakmice između BiH i Rusije, koja je nakon velikog pritiska javnosti, nikada nije održana.

Odličje je Dodik dodijelio i poduzetniku Slobodanu Stankoviću kojega je američka administracija stavila na "crnu listu" zbog umiješanosti u korupciju. Stankovićev "Integral inženjering" trenutačno u Hrvatskoj gradi cestu koja treba spojiti novi most kod Gradiške s autocestom Zagreb-Lipovac.

Među odlikovanima je i pjevač novokomponirane glazbe Marinko Rokvić te srpski patrijarh Porfirije.

image

 

 

Mikhail Klimentyev/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2023 00:59