StoryEditor
Regijapremijer u mostaru

Milanović: Došao sam u Mostar smirivati strasti; Jasmila Žbanić: Marš kući!

Piše PSD.
9. veljače 2014. - 18:24
Predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović u nedjelju je u Mostaru, nakon obilaska oštećenih zgrada u nedavnim prosvjedima, izjavio kako je doputovao u BiH dati potporu smirivanju stanja u toj zemlji.

"Ovakve situacije (nedavni prosvjedi više gradova BiH) su pogodne za podmetanje niskih strasti, ja sam došao smirivati strasti”, istaknuo je Milanović, dodavši kako je došao "podignuti strasti za jednu drugu temu, a to je europska putanja BiH".

"Ovo se možda ne ne bi dogodilo da je Europska unija imala koherentniju, jasniju politiku što želi u Bosni i Hercegovini”, rekao je Milanović o rušilačkim prosvjedima u BiH.

Po njegovim riječima, BiH treba što je prije moguće dobiti europsku perspektivu. Ako se to ne dogodi, upozorio je, ovakve stvari (prosvjedi) događat će se i ubuduće, a Hrvatskoj to nije u interesu, napomenuo je. Ne spomenuvši izravno sarajevski atentat koji se dogodio 1914. godine, Milanović je kazao kako Europa "svjesno ili nesvjesno već 100 godina ne zna što će sa BiH" te je dodao kako "ne postoje šanse da se dogodi opet nešto tako dramatično sa globalnim posljedicama", ali postoje šanse za loša događanja poput nedavnih nasilnih prosvjeda.

"Ova i ovakva zemlja (BiH) nema šansi ako ne počne brz postupak prilagođavanja europskim standardima. Ovo što BiH trenutačno ima nije ništa", kazao je Milanović.

Najavio je da će se osobno angažirati na bržem približavanju BiH Europskoj uniji.

"Bez obzira što ću na početku sigurno nailaziti na nerazumijevanje, što će mi vjerojatno gledati i širinu zjenica, zalagat ću se da BiH što prije dobije neki jasan okvir pregovora sa EU-om. Toga trenutačno nema i radi se sve da se to naprosto odgodi”, istaknuo je Milanović. U tom je kontekstu zamjerio Europskoj uniji da je nezainteresirana za BiH.

Na upit zašto je došao u Mostar, a ne u Sarajevo, Milanović je odgovorio: "zato što je bliže" te dodao da je Mostar jedina izrazito mješana dvonacionalna sredina u kojoj su se dogodili neredi, što ima, kako se izrazio, svoju težinu i opasnost.

"Dobro je što su se ljudi u Mostaru suzdržali i nisu reagirali", dodao je.

Na upit jesu li hrvatske vlasti komunicirale sa NATO-ovim strukturama u vezi nereda u BiH koji su stvorili sigurnosnu ugrozu na granici NATO-a kojega je Hrvatska članica, Milanović odgovorio niječno.

Više je puta tijekom konferencije za novinare rekao kako su prosvjedi u BiH opravdani što se tiče sirotinje i bijesa kojeg uvijek netko "može zlorabiti", a da on kao stranac ne želi komentirati unutarnje prilike u BiH niti motive nedavnih nereda koji su, po njemu, iznenadili sve ljude.

Upitan zašto se najavljuju gašenja dopisništava Hrvatske televizije u BiH, Milanović je kratko kazao: "ne znam".

Predsjednik vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda je rekao kako je današnji Milanovićev posjet BiH "poluslužben" te da je taj posjet "prijateljska gesta" nakon nekoliko "teških dana" kroz koje je prošla BiH.

Milanović je u pratnji Predsjednika vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande obišao zgradu Hercegovačko-neretvanske županije koja je spaljivanjem oštećena u nedavnim nasilnim prosvjedima koji su zahvatili više gradova u BiH.

"Hvala Bogu što događanja u Mostaru nisu prešla u međunacionalni sukob, jer je taj grad prepun rana iz prošlosti i sigurno mu nijedna nova rana ne bi bila dobrodošla", rekao je Bevanda. Po njegovim riječima vrijeme će pokazati "tko je sve ovo organizirao i zašto je izabran baš Mostar".

"Nikakav politički bod ne može biti opravdanje za ono što se događalo, tako da se realno nezadovoljstvo građana zloupotrijebi za piromanske akcije i rušilačke pohode", smatra Bevanda.

Na upit je li vijeće ministara BiH moglo učiniti više kako bi se izbjegli nedavni neredi, Bevanda je kazao kako je vijeće ministara učinilo "sve što je u njegovoj nadležnosti" te da ne treba "preskočiti" federalne (entitetske) instucije koje su nadležne za rješavanje socijalnih problema zbog kojih su i izbili neredi.

Bevanda je odbacio primjedbe o pokušajima uspostave "trećeg entiteta" u BiH, ali se istodobno usprotivio i zamislima o "unitarizaciji" BiH.

Milanović je posjetio i sjedište HDZ-a BiH, koje je također oštećeno u nemirima. U zagradi ga je dočekao Predsjednik BDZ-a BiH Dragan Čović, koji je izvijestio Milanovića da je u stranačkim prostorijama u nemirima spaljeno i raspelo.


H

Žbanić: Marš kući!

Milanovićev posjet BiH u nedjelju komentirala je redateljica Jasmila Žbanić. Za H-Alter.hr je napisla: Milanović je došao u Mostar, a ne u Tuzlu! Domaćin mu je bio Predsjednik HDZ-a...!?! Kad god je Hrvatska u Bosni smirivala situaciju, a za svoje saveznike imala nacionaliste i mafiju, građani su patili, a zemlja bila rasturena! MILANOVIĆU, MARŠ KUĆI !

Komšić i Izetbegović kritični prema Milanovićevu posjetu Mostaru

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je u nedjelju navečer kako mu nije jasno zbog čega je Predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović dolazio u Mostar a ustvrdio je i kako o tom posjetu uopće nije bio informiran nego je o njemu doznao od novinara.

"Loše je što Milanović nije izvijestio Sarajevo o dolasku u Mostar", kazao je Komšić za dnevnik TV Federacije BiH (FTV) komentirajući posjet hrvatskog premijera.

"Premijer susjedne države trebao je doći u glavni grad druge države i njegova poruka trebala je biti upućena svim građanima", kazao je Komšić.

Dodao je kako mu zapravo nije ni jasno što su pravi razlozi dolaska hrvatskog premijera u sadašnjoj situaciji.

"Za nas je najbolje da nas susjedi sada ostave na miru. Ovo je naš problem i mi ga moramo riješiti", kazao je Komšić pojašnjavajući kako se to odnosi i na poziv srbijanskog vicepremijera Aleksandra Vučića Predsjedniku Republike Srpske na razgovore u Beograd.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović također je ocijenio kako Mostar nije bio pravo mjesto koje je Milanović trebao posjetiti iako je poslao dobre poruke.

"Poruke su dobre", kazao je Izetbegović suglasivši se s Komšićem kako je Milanović ipak trebao doći u Sarajevo a ako je već posjetio sjedište HDZ BiH u Mostaru trebao je posjeti i sjedište Stranke demokratske akcije (SDA) koje je također zapaljeno.

Komentirajući mogućnost da podnesu ostavke na sadašnje dužnosti ukoliko se prosvjedi i nemiri u zemlji nastave Komšić je kazao kako je to spreman učiniti.

"Ostavku bih podnio s olakšanjem", kazao je Komšić no nije precizirao hoće li to doista učiniti.

Potvrdio je ipak kako je osobno spreman poduprijeti provedbu izvanrednih izbora kao moguće rješenje sadašnje krize.

Bakir Izetbegović je pak kazao kako ostavku ne kani podnijeti te kako ga smijeniti mogu samo oni koji su ga i izabrali na izborima kao i da će od ponedjeljka odlaziti u zgradu Predsjedništva BiH "pa taman tamo izgubio glavu".

Potvrdio je kako stoji iza prijedloga za provedbu izvanrednih izbora iako stranke iz RS vjerojatno na to neće pristati.

Sugerirao je kako bi u tom slučaju trebao intervenirati visoki predstavnik međunarodne zajednice i izmijeniti izborni zakon te omogućiti provedbu izbora a samim tim i dolazak nove vlasti kakvu narod želi.(H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. srpanj 2022 16:04