StoryEditor
Regijadvodnevni posjet generalnog direktora UNESco-a koichiro matsuure gradu uz neretvu

Matsuura: Mostar mora biti primjer ostalim gradovima

Piše PSD.
26. ožujka 2008. - 20:36

Foto:  Ivan Rozić
Generalni direktor UNESCO-a Koichiro Matsuura boravio je u dvodnevnom posjetu Mostaru gdje se sastao s mostarskim gradonačelnikom Ljubom Bešlićem i predsjednikom Gradskog vijeća Mostara Muratom Ćorićem.

Prvog dana posjeta, u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače upriličena je svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj je Matsuuri uručena povelja počasnoga građanina Mostara za njegov doprinos izvornoj obnovi Starog mosta i potpori njegovu uvrštavanju na popis zaštićenih spomenika kulture. Gradsko vijeće Mostara Matsuru je proglasilo počasnim građaninom Mostara na sjednici održanoj 14. prosinca 2005. godine, a povelju mu je uručio predsjednik Gradskog vijeća Murat Ćorić.

U svom obraćanju generalni direktor UNESCO-a je poručio kako Grad Mostar i država BiH moraju poštovati obveze koje su preuzeli prigodom uvrštavanja Starog mosta u Mostaru na Popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a, te da se mora sačuvati originalan izgled Starog mosta i stare gradske jezgre. Matsuura je podsjetio na menadžment-plan koji je dostavljen UNESCO-u prigodom nominiranja Starog mosta i povijesne jezgre, a prema kojem nema četvrtog kata hotela Ruža koji se nalazi u kontaktnoj zoni zaštićene stare jezgre.

 - BiH ima dosta kandidata za upis na Popis svjetske baštine UNESCO-a i stoga je vrlo važno da Mostar bude dobar primjer za ostale gradove kandidate, naglasio je generalni direktor UNESCO-a Koichiro Matsuura. U ime Gradske uprave Mostara, Matsuuri je zahvalio gradonačelnik Bešlić koji mu je uručio i sliku s motivom Starog mosta.

Drugog dana boravka u Mostaru, Koichiro Matsuuro je posjetio ostatke Saborne crkve, gdje je uz nazočnost predstavnika federalnih, županijskih i gradskih vlasti te Pravoslavne crkve upriličena promocija projekta njezine obnove. Direktor Mattsura je istaknuo kako svatko ima pravo na svoju vjeru, a UNESCO će dati svoju potporu obnovi triju vjerskih objekata, samostana na Plehanu, Saborne crkve u Mostaru i džamije Ferhadija u Banjoj Luci, što će značiti simbol međureligijskog dijaloga u BiH.

U tom cilju UNESCO će pokrenuti međunarodnu kampanju zajedno s građanima Mostara i Srpskom pravoslavnom crkvom kako bi zajedno obnovili crkvu u Mostaru u izvornom obliku, kao što je to bilo u slučaju Starog mosta. Vladika zahumsko-hercegovački Grigorije Durić izrazio je veliku zahvalnost UNESCO-u, ali i vlastima grada i županije te Federacije, kao i svima koji su pripadnici nesrpskog naroda, a žele pomoći i pomažu u obnovi Saborne crkve.

miroslav landeka


 

#KOICHIROMATSUURA#LJUBOBESLIC

Izdvojeno

09. srpanj 2020 11:22