StoryEditorOCM
Regijastručnjak otkriva

Mafija u Srbiji uvela ‘novi standard‘ za likvidacije, autobombe odlaze u prošlost: Nije ih briga za slučajne prolaznike

Piše VIJESTI SD
14. kolovoza 2024. - 07:33

Članovi kriminalnih klanova u Srbiji smislili su novi način brutalnih likvidacija. Iako se vjerovalo da su likvidacije eksplozivom stvar prošlosti, događaji koji su se posljednjih mjesec dana dogodili u Crnoj Gori i Srbiji govore suprotno, s tim da su, čini se, kriminalci ovaj način ubojstva uzdigli na potpuno novu razinu - bombe više ne postavljaju mete ispod automobila, već ih vješaju na drveće i ograde uz koje je vozilo parkirano, piše Kurir.

Srpski medij podsjeća na to da je policija 3. kolovoza u Ubu uhitila trojicu mladića, sekundu prije nego što su oni aktivirali eksploziv na dvorišnim vratima osobe koju su namjeravali ubiti. Kako je tada saopćilo Više javno tužiteljstvo u Beogradu, osumnjičeni su postavili bombu u dvorištu kuće oštećenog, pored vozačevih vrata parkiranog džipa Cherokee.

Nešto više od mjesec dana ranije u Cetinju su ubijena dvojica pripadnika škaljarskog klana. Dragan Roganović (36) i Petar Kaluđerović (20) poginuli su, dok su tri osobe ozlijeđene, kada je bomba postavljena na drvo eksplodirala pored blindiranog Audija "škaljaraca".

Stručnjak za sigurnost Ratomir Antonović kaže za Kurir da je to postao novi trend među mafijašima.

- Novi trend ubojica vrlo je opasan. Nakon mafijaških likvidacija i sačekuša, došli smo do trenda autobombi koje zbog sve većeg broja blindiranih vozila polako padaju u zaborav. Unajmljene ubojice odluče ubiti žrtvu dok je u "leru", točnije dok izlazi ili ulazi u vozilo - kaže stručnjak za sigurnost i dodaje:

- Meta zna da je meta i da ga ništa ne može spasiti, zato imamo sve više mafijaša koji se sporo kreću, uvijek idu u društvu poznatih osoba i izbjegavaju vožnju bez svojih zaštićenih vozila. Međutim, ne mogu se sakriti i spasiti od napadača, jer će oni uvijek pronaći način da obave prljavi posao.

image
Ilustracija/AFP

Kako Antonović kaže, za samu bombu i postavljanje eksploziva potreban je netko stručan.

- Bombu mora izraditi profesionalac pa se uglavnom angažiraju ljudi koji su radili s eksplozivom u vojsci, policiji, pa i u ratu. No, u ratu kotorskih klanova imali smo i amatera koji su sami pravili paklene naprave i koji su i sami ginuli praveći oružje – objašnjava i dodaje da su ubojice posljednjih godina postali nemilosrdni.

- Meta se mora eliminirati, to im je jedini cilj. Ubojice ne zanimaju slučajne žrtve i koliko bi štete napravili svojim potezom, zanima ih samo da završe posao. Ako mafijaši nastave slijediti ovaj trend, bit će puno nevinih žrtava. Meta također može promijeniti svoju svakodnevnu rutinu, a ubojica može aktivirati bombu i pobiti nevine žrtve, što je jako loše i nedopustivo.

Antonović je naveo da je trend autobombi aktualan još od 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća te da su "pioniri" u ovoj vrsti egzekucije članovi talijanske mafije.

- Autobombe su potpis talijanske mafije, sva ubojstva koja imamo nakon toga samo su malo modernija ili usavršenija, poput primjerice stavljanja eksploziva na stablo pokraj auta i aktiviranja kad se vidi meta. Mislim da su sada krvnici domišljatiji, ali ne vode računa koga će odvesti u smrt. Vode se onom parolom "u krivo vrijeme, na krivom mjestu", pa se opravdavaju ako netko slučajno nastrada - zaključuje Antonović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 00:57