StoryEditorOCM
Regijanevjerojatna praksa

Liječnici u Srbiji umiješani u stravičan biznis: otimali su i prodavali bebe, jednoj od njih otac je sve priznao na samrtnoj postelji. ‘Kupili smo te za 30.000 maraka, oprosti...‘

Piše PSD
31. svibnja 2022. - 13:04

"Kćeri, uskoro ću umrijeti i vrijeme je da saznaš pravu istinu. Mi tebe jesmo usvojili, ali ne legalno, kupio sam te poslije tvog rođenja za 30.000 maraka. Molim te, oprosti mi i nađi prave roditelje i sestru blizanku".

Ovim riječima, neposredno pred smrt, jedan je čovjek zbog grižnje savjesti odlučio priznati istinu o događajima iz 1981. godine.

Majka predosjećala​

Ova šokantna priča o razdvojenim blizankama dolazi iz Srbije, iz Niša i, tridesetak kilometara sjeverno, Aleksinca. Obiteljski prijatelj za Blic.rs je ispričao što sve događalo u protekla gotovo četiri desetljeća.

- Ovih dana ponovo se pokrenula priča o nestalim bebama u Srbiji, a posebno me pogodila priča nestalim dosjeima beba baš iz bolnice u Aleksincu. Odlučio sam vam ispričati potresnu priču o ljudima čije su se sudbine u međuvremenu isprepletale - priča sugovornik i dodaje:

- Moja prijateljica rodila je u Aleksincu 1981. godine. Dobila je bliznake. Međutim, poslije porođaja priopćeno joj je da jedna beba nije preživjela, ali da je druga dobro. Rekli su joj: "Imate drugo dijete, budite sretni, ono je preživjelo".

image
Fred Dufour/AFP

Godine su prolazile, ali majka kao da je osjećala da joj je druga kći ipak živa. Prve sumnje počele su da se javljaju kad su joj stizali pozivi za cijepljenje za obje djevojčice, kao i pozivi za školu. Cijelo vrijeme objašnjavala je kako joj je drugo dijete mrtvo.

Kad je zatražila vidjeti smrtovnicu, uslijedio šok.

- Smrtovnicu nisu mogli pronaći, nije bilo dokaza da je druga kći umrla. Onda je ova obitelj počela bitku za istinu - rekao je izvor za Blic.rs.

Častio pečenjem i rakijom​

Gotovo u isto vrijeme sudbina je umiješala prste i u Nišu je jedna sestra doznala pravu istinu.

- Par iz Niša koji nije mogao imati djecu rekao je djevojčici da je posvojena, ali ne da je ukradena, oteta. Osamdesetih godina prošlog stoljeća proces posvajanja bio je kompliciran, a očito je postojao razrađen sustav krađe beba. Tako je i ovaj čovjek, koji je inače iz ugledne obitelji, odlučio kupiti dijete. Kako je kasnije priznao, pored 30.000 maraka, častio je litrom rakije i pečenom prasetinom - priča izvor.

image
Didier Pallages/AFP

Godine su prolazile, a djevojčica je danas uspješna poslovna žena koja živi u inozemstvu i u Nišu. Nakon gotovo četiri desetljeća prava majka i sestre ponovo su bile zajedno.

- Bio je to emotivan i dirljiv susret. Ipak, ukradena kći smogla je snage da joj kaže: "Vi ste moja biološka majka, a ja vas ne doživljavam kao svoju majku. Moja mama je u Nišu i ona me odgajala". Ipak, ostale su u kontaktu. Druga kći ima dvoje djece pa im teta dolazi na rođendane - ispričao je obiteljski prijatelj za Blic.rs.

On objašnjava da obitelj slučaj nije prijavljivala Komisiji za nestale bebe, niti su ga htjeli iznijeti u medije, ali je pokrenuta istraga, koja je obustavljena jer su liječnik koji je obavio porođaj, kao i ostali potencijalno osumnjičeni iz tog vremena u međuvremenu preminuli.

Potvrda o otmicama​

Radiša Pavlović, predsjednik Vladine komisije za nestale bebe, rekao je za Kurir.rs da je ovaj slučaj samo potvrda da su u Srbiji otimane bebe.

- Došli smo ovih dana do saznanja da je baš u Aleksincu nestalo 29 dosjea o usvajanju beba u periodu od 1976. do 1985. godine. Šokantna su otkrića o falsifikatima o krađama beba i sudjelovanju lokalnih moćnika u ovim otmicama. Jedno od otkrića je da i čovjek iz jednog sela kod Aleksinca ima čvrste dokaze da je jedna od otetih beba i da je prodan obitelji iz okolice Aleksinca. Zato me i ne čudi još jedan slučaj iz ovog grada - priča Pavlović, koji zbog prijetnji ima policijsko osiguranje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2023 09:58