StoryEditor
RegijaKORONA

Liječnici se bore za život akademika Abdulaha Sidrana. Stavljen je na respirator nakon što mu se zdravstveno stanje jako pogoršalo

Piše Anita Belak Krile
17. prosinca 2020. - 22:43

Liječnici u sarajevskoj Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” bore se za život uglednog književnika i scenarista Abdulaha Sidrana (77). Sidran je zaražen koronavirusom, u induciranoj je komi i nalazi se na respiratoru.

Književnik ima i drugih zdravstvenih problema koji ne idu u prilog njegovoj trenutnoj zdravstvenoj situaciji.

Riječ je o jednom od najistaknutijih bosanskohercegovačkih umjetnika koji su se proslavili i u književnosti i na filmu.

Autor je scenarija nagrađivanih filmova „Sjećaš li se Dolly Bell?”, “Oca na službenom putu” (redatelja Emira Kusturice), "Kuduza" (redatelja Ademira Kenovića). 

Za svoje pjesničke knjige nagrađivan je najznačajnijim priznanjima. U ratu objavljena, knjiga poezije “Sarajevski tabut”, nagrađena je “Nagradom slobode”, PEN-centra Francuske. Izbori iz njegove poezije prevodeni su na njemački, francuski, talijanski…

Član je Akademije znanosti i umjetnosti BiH.

Sidran je vrlo aktivan i na društvenim mrežama, pa je tako samo prije tri dana napisao Nurija veli: "Ako dvojicu mudrih upitate šta jedan o drugome misle, dobit ćete isti odgovor: "Mnogo sam od njega naučio."

Izdao je i knjigu “A Nurija veli” koja je, kako je sam naveo izbor iz njegova “fejsbučarenja” posljednjih godinu-dvije dana i nju nije moguće žanrovski odrediti. "U klasičnom smislu, to je najbliže tradiciji spisateljskog Dnevnika…Zapisi o svakodnevnici, onako kako teku naši dani, i kako ih doživljava jedan pjesnik i povremeni komentator društvenih zbivanja. Ja sam na FB kreirao lik narodnog filozofa Nurije, koje sam ime namjerno odabrao kao počast onome Nuriji što je, pod četničkim snajperima džogirao kroz Sarajevo 92-95. Neka domaća kombinacija Don Quijota i Sancho Panze... " kazao je Abdulah Sidran u razgovoru za "Azru".

item - id = 1065077
related id = 0 -> 1073760
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. prosinac 2021 11:17