StoryEditorOCM
Regijaprvi stupanj

Liječnica zbog smrti mlade pacijentice osuđena na godinu dana zatvora, morat će platiti i znatnu odštetu

Piše vijesti sd
16. siječnja 2024. - 16:09
Osuđena liječnica 15-godišnjakinju nije primila u bolnicu nego ju je poslala kući, gdje je umrla (ilustracija)/Shutterstock

Liječnicima kao i pripadnicima drugih zanimanja događaju se pogreške, međutim za one veće oni rjeđe bivaju osuđeni.

Umirovljena liječnica iz Klinike za zarazne bolesti Sveučilišnog kliničkog centra u Tuzli infektologinja dr. Meliha Zahirović–Suljić, zbog smrti 15-godišnje Maide Džafić iz Gračanice u kolovozu 2020. godine, osuđena je na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine.

Tužiteljstvo Tuzlanskog kantona optužnicu je protiv nje podiglo zbog nesavjesnog liječenja. Liječnica je optužena da je, svjesna kako može doći do određenih posljedica, ali olako držeći da do njih neće doći, primijenila očito neprikladan način liječenja, čime je prouzročila znatno pogoršanje postojećeg zdravstvenog stanja zbog čega je nastupila smrt maloljetne pacijentice.

Nije došla na izricanje presude

Kako je pojašnjeno u optužnici, Zahirović–Suljić nije izvršila prijem pacijentice u Odjel za urinarne infekcije, zoonoze i nejasna febrilna stanja, iako je to trebala učiniti zbog činjenice da je 15-godišnjakinja bila u nejasnom febrilnom stanju. Nakon toga, stanje pacijentice se pogoršalo te je nastupila smrt. Nedugo nakon ovog slučaja, liječnica je stekla uvjete za odlazak u mirovinu, piše Klix.ba.

Presudom Općinskog suda u Tuzli, ona je danas proglašena krivom te je osuđena na zatvorsku kaznu u trajanju od godinu dana. Presudom je naređeno i da osuđena isplati novčani iznos od po 20.000 KM ocu i majci 15-godišnjakinje. Riječ je o prvostupanjskoj presudi, na koju postoji mogućnost žalbe. Osuđena liječnica nije bila na izricanju presude.

image

Presudom Općinskog suda u Tuzli liječnica je prvostupanjski osuđena na godinu dana zatvora i odštetu po 20.000 KM ocu i majci 15-godišnjakinje (ilustracija)

/Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 13:54