StoryEditor
Regijapresuda vrhovnog suda

Lijanoviću sedam godina zatvora za zlouporabu položaja; Bivšem ministru i članu poznate mesarske obitelji iz Hercegovine još se sudi za organizirani kriminal, pranje novca...

1. listopada 2019. - 15:11
lijanovic

Jerku Ivankoviću Lijanoviću, bivšem ministru poljoprivrede Federacije BiH i članu poznate mesarske obitelji iz Širokoga Brijega, Vrhovni sud FBIH smanjio je kaznu za zlopuporabu položaja s devet na sedam godina zatvora.

Ostao je dio prijašnje presude prema kojemu će Ivankoviću biti na osnovu nadoknade štete oduzeto 652.861,38 konvertibilnih maraka, kao i zabrana vršenja ministarske dužnosti u neredne dvije godine.

Županijski sud u Tuzli osudio je Jerka Ivankovića u siječnju prošle godine nakon što su mu u prethodnom postupku dokazane malverzacije u dodjeli poticaja poljoprivrednicima na području Tuzle i Federacije BiH. Sve se odigralo od 2011. do kraja 2014. godine, dok je bio ministar u koalicijskog vladi Alijanske za promjene, u kojoj je glavnu riječ i s podrškom međunarodne zajednice imao SDP BiH.

Zajedno s Lijanovićevem osuđen je i njegov bliski suradnik Stipe Šakić. Njemu je sada žalba odbijena, tako da je na snazi ostala kazna zatvora od godinu dana zatvora i 18 tisuća maraka.

Sam Ivanković Lijanović, upitan za komentar presude, novinarima je kazao kako ju još nije dobio, pa ne bi htio ništa ni govoriti.

Protiv njega se vodi još jedan postupak za organizirani kriminal, pranje novca, porezne utaje te krivotvorenja ili uništenja poslovnih knjiga ili isprava, koji je obnovljen nakon ukidanja prvostupanjske presude i kazne od 52 godine i osam meseci zatvora skupini optuženih.

Jerko Ivanković bio je dobio 12 godina i novčanu kaznu u iznosu 50.000 (KM), Slavo Ivanković Lijanović 10 godina zatvora i novčanu kaznu od 30.000 KM, Milorad Bahilj Jozo Slišković su dobili jedinstvene kazne od po pet godina i 10 mjeseci zatvora, a Željko Mikulić, Draženko Kvesić i Mirko Galić su osuđeni na po tri godine zatvora, dok su Mirjana Šakota i Miroslav Čolak osuđeni na po pet godina zatvora.

Bile su obuhvaćene i neke od brojnih tvrtkih Lijanovićevih: “Farmer” je novčano kažnjens 800.000 KM, “Farmko” dva milijuna KM, a “Optimum” 200.000 KM, ali je Žalbeno vijeće uvažilo navode obrane, ukinulo presudu i naložilo novo suđenje.

Izdvojeno

12. srpanj 2020 01:40