StoryEditor
Regijanaknadna pamet

Legija iz zatvora progovorio o uhićenju Slobodana Miloševića: Glumili smo te večeri pripadnike ‘zemunskog klana‘ kako bi dobili nagradu od 5 milijuna dolara

Piše PSD
31. ožujka 2021. - 14:58

Milorad Ulemek Legija, bivši zapovjednik Jedinice za specijalne operacije (JSO) koji je zbog ubojstva premijera Zorana Đinđića osuđen na 40 godina zatvora, tvrdi da je režim DOS 2001. godine naplatio čak pet milijuna dolara za uhićenje bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića, prenosi portal mondo.rs.

Legija, koji je poslije 12 godina (2016. godine) prvi put progovorio iz zatvora, u ekskluzivnom intevjuu tvrdi da je u javnost namjerno puštena informacija prema kojoj su Miloševića uhitili pripadnici "zemunskog klana", jer je to bio jedini način da se naplati milijunska ucjena koju su Amerikanci svojevremeno bili raspisali za Miloševićem.

Naime, da su bivšeg predsjednika u noći između 31. ožujka i 1. travnja 2001. službeno uhitili nadležni državni organi ne bi bilo osnova za isplatu milijuna!.

"Informacija da je u tom događaju sudjelovao 'zemunski klan' klasična je podmetačina, koja je smišljena mnogo ranije, jer jedino tako su mogli da uzmu novac za Miloševića, odnosno pet milijuna dolara... Zato je puštena ta priča o 'zemuncima'…", objašnjava bivši zapovjednik JSO.

Ulemek napominje i da je njegovoj jedinici izričito bilo naređeno da bude u civilnoj odeći s fantomkama:

"Nas su poslali u civilnoj odjeći umesto u uniformama za intervenciju, koje smo uvek nosili. Trebalo je te noći da glumimo 'zemunce'… A taj famozni `zemunski klan` u to vreme nije ni postojao! Grupa oko Spasojevića nastaje tek u kolovozu 2002. godine, kada se Spasojević razišao sa njegovim dotadašnjim šefom Čumetom. Tako da je to samo još jedan primer podmetanja lažnih informacija široj javnosti".

Legija naglašava da je u noći Miloševićevog uhićenja netko pokušao izazvati opasan sukob vojske i policije.

"Jedinica nije imala nikakve veze sa sramnim činom uhićenja predsednika. Jedini zadatak JSO te noći bio je da preuzme obezbeđenje objekta Vile Mir, pošto je vojska dobila nalog da se povuče i prepusti taj objekt MUP-u. Naravno, netko je te noći namerno hteo da izazove oružani sukob između vojske i JSO.

"Samo hladne glave nas nekolicine spriječile su da do tog sukoba dođe", nastavlja Legija priču.

Siniša Vučinić, bivši funkcioner JUL koji je bio optužen za sprječavanje uhićenja Slobodana Miloševića, tvrdi pak za "Informer" da Ulemek nije bio ranjen u sukobima ispred Vile Mir. Vučinić je u međuvremenu oslobođen optužbi, a povodom Ulemekovih navoda kaže da bivši zapovjednik JSO “ne govori do kraja istinu”.

"Legija nije bio ranjen te večeri… Nas dvojica smo se vidjeli u vili. Sjedio je pokraj mene i tražio čašu vode. Ispričao se i nama i Miloševiću rekavši da se 'greške prave'. Tada mu je Milošević rekao: E, moj Milorade, zar ovako da se srećemo? Ovo od tebe nisam očekivao, od tako navodno velikog patriote… Ulemek se na ove riječi rasplakao i rekao da ništa ne može, da je vojnik države i da su mu naredili… " priseća se Vučinić.

On i dalje vjeruje u dogovor 'zemunskog klana' i tadašnjih vlasti oko Miloševićevog uhićenja.

"Odgovorno tvrdim da su te večeri ispred vile bili 'zemunci' i radili po dogovoru s vlastima, čiji je predstavnik bio Čeda Jovanović. Dakle, Ulemekova priča je samo 50 posto tačna. Jasno je da se Jovanović ispred DOS dogovarao sa 'zemuncima'. Njima su navukli fantomke, a tu je bila i Legijina grupa. Trudio se da bude medijator, pomiritelj, i da sve kontrolira kako bi mogao sudjelovati u uzimanju novca",  podvlači Vučinić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2022 00:02