StoryEditor
Regijane stišavaju se reakcije nakon objave navodne ‘kriminalne sheme OHR-a’, oglasila se i sda

Kum 4: Sulejman Tihić kontra Mustafe Cerića

Piše PSD.
5. studenog 2009. - 17:43

SDA ne smatra kako je OHR antibošnjački i antimuslimanski, te da se pogotovo takvo što ne može kazati za Raffija Gregoriana koji je ‘višegodišnjim radom i rezultatima dokazao da je prijatelj BiH’

Najveća bošnjačka stranka SDA ne smatra da je OHR antibošnjački i antimuslimanski, te da se pogotovo takvo što ne može kazati za prvog zamjenika visokog predstavnika i supervizora za Brčko Raffija Gregoriana koji je ‘višegodišnjim radom i rezultatima dokazao da je prijatelj BiH’.

BiH nije Guntanamo!

“Apsolutno se ne slažemo s konstatacijama da je na sceni tzv. konačno rješenje bošnjačkog pitanja aludirajući na nacističke planove za Židove u Drugom svjetskom ratu. BiH nije Guantanamo! Zato pravosudne institucije moraju djelovati efikasno i nitko ne može biti iznad zakona”, priopćeno je iz SDA, nakon izjave reis-ul-uleme Islamske zajednice u BiH Mustafe ef. Cerića u političkom magazinu BHT Crta.

Cerić je govorio o shemama koje su objavili neki mediji u BiH, a koje su u tim medijima predstavljene kao lista meta i zavjera protiv određenih ljudi, te je dodao kako je njegov osobni dojam vezan uz to da se osjeća kao da “smo u Guantanamu”, kao i da bi dobro bilo da američki predsjednik Barack Obama da proglas kako je i BiH oslobođena tereta.

Reis Cerić je uz to iznio i niz vrlo teških kvalifikacija o antibošnjaštvu Gregoriana te da on, iako je Amerikanac, ne predstavlja američku politiku u BiH. SDA u svome reagiranju posebice ističe kako su potpuno neutemeljene već otprije poznate teze da je pravosudno sankcioniranje nekih pojedinaca koji krše zakone “zavjera protiv cijelog naroda iz kojeg takve osobe potiču”.

Inače, vlada Sjedinjenih Američkih Država iskazala je svoje neodobravanje spram napada na prvog zamjenika visokog predstavnika Raffija Gregoriana, visokog američkog diplomate na službi u OHR-u.

“Gregorian ima puno povjerenje i potporu vlade SAD-a”, priopćeno je iz američkog veleposlanstva nakon optužbi na račun Gregoriana da je u izravnoj vezi sa shemom nastaloj u OHR-u, koja je objavljena u magazinu Global i dnevnim novinama Dnevni avaz o navodnom bošnjačkom terorizmu, organiziranom kriminalu i financijskoj mafiji u kojoj su upisani i najviši autoriteti i visoki dužnosnici Islamske zajednice u BiH (IZ BiH).

U svome posljednjem priopćenju IZBiH ističe kako je neprimjereno od “gospodina Gregoriana, mada ničim izazvan ili prozvan od Islamske zajednice, da na bilo koji način duhovnog predvodnika muslimana Bošnjaka (reisu-l-ulema IZBiH Mustafu ef. Cerića op.a.) dovodi u vezu s bilo kime, a pogotovu s fiktivnim shemama kojima se želi diskreditirati i omalovažiti čast i ugled Bošnjaka muslimana.

“Zlonamjerno je od gospodina Gregoriana da se zbog svojih propusta u radu pokušava prikrivati iza američke pomoći. U BiH postoji izreka koja kaže da je bolja lijepa riječ od sadake (milostinja op.a.) koju prati prigovor”, navode iz IZBiH.

Gregorian je, gostujući u emisiji FTV “60 minuta”, među ostalim, kazao kako u OHR-u ne postoji nikakva istraga niti je netko na meti kao što je prikazano u navodnoj shemi, navodeći kako je štetu spomenutim u navodnoj shemi OHR-a nanio onaj tko je to i objavio.

FTV: Rijaset nas napada

U povodu posljednjih optužbi na račun RTV Federacije BiH, iznesenih u priopćenju Rijaseta Islamske zajednice te istupa reis-ul-uleme Mustafe Cerića, Programski kolegij FTV-a poziva Rijaset da prestane s napadima na tu medijsku kuću.

Unatoč činjenici da je Regulatorna agencija za komunikacije odbacila sve prigovore koje je IZ pokrenula protiv FTV-a, označivši ih kao neosnovane, pojedinci iz tih struktura nastavljaju sipati lažne optužbe na račun FTV-a te vrijeđati naše novinare, ističu iz FTV-a.

Ovaj je put navodna pogreška FTV-a što je američkom diplomatu Raffiju Gregorianu u političkome magazinu “60 minuta” omogućila da kaže što misli o slučaju tzv. OHR-ovih shema.

Svi diplomati, posebice oni koji dolaze iz prijateljskih zemalja kakve su Sjedinjene Američke Države, dobrodošli su u programu FTV-a.

I reis Cerić više je puta pozivan u program FTV-a, ali je odbijao govoriti iz samo njemu znanih razloga, navode iz FTV-a te dodaju kako će se zbog najnovijeg napada obratiti brojnim institucijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. rujan 2020 19:01