StoryEditorOCM
Regijaizbori u BiH

Kultni Babo ostao bez svoje utvrde na granici s Hrvatskom, jedan će načelnik vladati iz zatvora; HDZ ‘obranio‘ Mostar

Piše Zoran Šagolj
7. listopada 2024. - 13:58
Fikret Abdić Babo ostao je bez Velike Kladuše, Milorad Dodik nije uspio osvojiti Banju Luku, Bakir Izetbegović žali za porazima u Sarajevu i TuzliCropix/

U sjeni katastrofalnih poplava i gubitka više od 20 ljudskih života, u Bosni i Hercegovini održani su lokalni izbori.

Vladajuće stranke (HDZ, SNSD i bošnjačka "Trojka") imaju razloga za zadovoljstvo jer su mahom zadržale dosadašnje pozicije, ali ipak nisu do kraja ispunile zacrtane ciljeve.

HDZ BiH ponovno je najjača hrvatska stranka. Kako je još u izbornoj noći objavio njezin predsjednik Dragan Čović, ostaju na vlasti u Neumu, Ravnom, Čapljini, Stocu, Ljubuškom, Čitluku, Širokom Brijegu, Grudama, Posušju, Kupresu, Livnu, Vitezu, Usori, Domaljevcu, Orašju i Odžaku. U prvi tren se činilo da će imati i svojeg čovjeka na čelu Novog Travnika, ali kasnije pristigli glasovi preokrenuli su rezultat u korist SDA, i to za svega par desetaka glasova.

HDZ-ovce, ipak, najviše mora zaboljeti gubitak Žepča. Tamo su prvi put dobili alternativu među hrvatskim biračima u obliku Hrvatskog demokratskog saveza, koji su osnovali stranački nezadovoljnici politikom dugogodišnjeg načelnika Mate Zovka. To je iskoristila SDA za par stotina glasova.

image
Antonio Balić/Cropix
image
Antonio Balić/Cropix

Čoviću krivo zbog Žepča

Čović nije krio nezadovoljstvo:

– Stranka koja se odcijepila od HDZ-a preuzela je na sebe povijesnu odgovornost i otprilike svjesno radila da nekih 2000 glasova "skine" našem kandidatu, znajući da nemaju nikakve šanse za izbore. Ušli su u takvu utakmicu nadmudrivanja, o čemu ćemo posebno govoriti.

Hrvatima prijeti gubitak Viteza, Žepča, Novog Travnika, Bošnjaci se tuku za Sarajevo, a moguć je početak kraja Dodika

HDZ-u je najvažnije bilo zadržati Mostar, koji nazivaju stolnim gradom Hrvata u BiH. Tamo je dobar posao napravio njihov dosadašnji gradonačelnik Mario Kordić. Osim što je sam osvojio najviše preferencijskih glasova od svih kandidata, projekcije govore da bi stranka mogla imati svojih 15 vijećnika, a s druge dvije hrvatske stranke (HRS i HDZ 1990) i natpolovičnu većinu od 18 ruku.

Trn u oku ostaju im Prozor-Rama i Tomislavgrad, gdje unatoč svim mogućim naporima nisu uspjeli svrgnuti još jednog svojeg disidenta, dr. Jozu Ivančevića, odnosno Hrvatski nacionalni pomak. Iako je imao male šanse s obzirom na to da su Hrvati debela manjina u Varešu, na čelu tog rudarskoga gradića ostat će Zdravko Mirošević (HS).

image

Bakir Izetbegović

Antonio Balic/Cropix

Bakir Izetbegović i SDA ponovno su ostali bez dva najveća bošnjačka grada u državi, Sarajeva i Tuzle. Posebno im je bolan gubitak glavnoga grada, gdje neće vladati ni u jednoj od najvećih gradskih općina. U njima se ponovno potvrdila "Trojka" (SDP, NiP i NS).

Za glavnog pobjednika ovih izbora ne samo u Sarajevu, nego možda i u cijeloj državi, već se navodi Srđana Mandića (NS), Srbina koji vodi najveću sarajevsku općinu, Centar. Još prije godinu dana prijetio mu je opoziv, i to ne od SDA, nego od koalicijskog partnera NiP-a, kojim upravlja moćni klan Ademović, otac i sin, te s njima povezana duboka bošnjačka država. Mandić je imao dvostruko više glasova od svojeg protukandidata iz SDA.

– "Trojka" je pokazala što ne zna, mi smo samo podcrtali neke stvari, a i da nismo, stvari su jasne jer se radi o nestabilnoj vlasti – kao da se tješio Izetbegović.

image
Antonio Balić/Cropix

Dodik bez prijestolnica

Nije mu puno zasmetalo to što će njihov kandidat jednu od općina koju su osvojili voditi iz – zatvora! Riječ je o Ibri Berilu, novom starom načelniku Trnova, koji je uhićen zbog primanja mita na veliko.

– Ali napravio je dobar posao za narod – lakonski je preko svega prešao Bakir.

Vlast je zato izgubio jedan drugi dugogodišnji robijaš, Fikret Abdić Babo. Velika Kladuša je nakon osam godina prešla na stranu svebošnjačke koalicije (SDA, SDP, NiP, NS, DNZ-KS i DF), koja je za kandidata isturila lokalnog proizvođača PVC stolarije Borisa Horvata. Svim bošnjačkim strankama teško je pao uvjerljivi gubitak Srebrenice.

image

Babi su birači okrenuli palac dolje

Mario Pušić/Cropix

Republikom Srpskom i dalje će suvereno upravljati Milorad Dodik i njegov SNSD. Imaju vlast u 47 od ukupno 63 općine, plus još dvije u Federaciji (Glamoč i Drvar). Ni ovaj put, međutim, nisu uspjeli preuzeti Banju Luku. Tamo je njihova čovjeka potukao dosadašnji gradonačelnik Draško Stanivuković (PDP). Iako je izgubio i srpsku ratnu prijestolnicu Pale, za utjehu Dodiku ostaje to što mu je glavna protukandidatkinja na posljednjim predsjedničkim izborima, Jelena Trivić (NF), koja se i dandanas žali da je pokradena, prošla prilično loše i, sa samo 13 i nešto posto podrške, završila kao treća.

– Ova će pobjeda promijeniti sve u ovoj zemlji – poručio je Dodiku u izbornoj noći predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

image

Draško Stanivuković

/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. listopad 2024 14:20