StoryEditorOCM
RegijaNikad kraja

Kraken stigao u Srbiju? Najzarazniji soj korone eksplodirao u SAD-u, gazi Europu, a liječnici predviđaju kad bi mogao stići na ove prostore. Evo tko je u riziku

Piše PSD
9. siječnja 2023. - 14:48

Kraken, najnoviji soj koronavirusa, već sada čini otprilike 70 posto novih zaraza u Sjedinjenim Američkim Državama, zbog čega od njega strahuju i druge zemlje diljem svijeta. Ovaj soj nije zaobišao ni Veliku Britaniju, registriran je i u Francuskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, Španjolskoj, Irskoj, Australiji, Singapuru i Indiji.

A čini se kako je stigao i u susjedstvo.

Epidemiolog Zoran Radovanović ne isključuje mogućnost da je, iako nije službeno potvrđeno, kraken već stigao i u Srbiju.

"Vjerojatno je već tu. U Srbiji ima oko 50 sojeva", kaže liječnik za Novu.rs.

Kraken ne mari za imunitet i cjepivo, novi soj koronavirusa eksplozivno se proširio SAD-om, a sada se očekuje u Europi; Epidemiolozi imaju jednu lošu i jednu dobru vijest

Sa krakenom ili bez njega, u Srbiji je broj novozaraženih proteklih dana premašio 1.000, a čekaonice u ambulantama ponovo su pune. Profesor Radovanović navodi procjenu da će novi soj, od kojega strahuje Europa, u Srbiji postati dominantan tijekom narednih tjedana, a osobito u veljači.

"Problem sa krakenom je što se postotak oboljelih brzo duplira, već za osam dana se udvostruči. Ipak, to je sve u okviru omikrona, pa ne očekujemo neke dramatične situacije. Skoro svi naši ljudi su ili cjepljeni ili su preležali covid, sada je to potpuno drugačija situacija u odnosu na prije tri godine“, kaže Radovanović za Novu.rs i dodaje da novi soj ne izaziva tešku kliničku sliku čak ni kod onih koji su najosjetljiviji.

Ipak, u riziku od zaraze su oni koji nisu preležali covid u posljednjih šest mjeseci ili se pak nisu cijepili, napominje liječnik.

I epidemiolog Branislav Tiodorović kaže za RTS da zbog krakena nema razloga za zabrinutost, već za oprez i ozbiljnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. svibanj 2023 10:42