StoryEditorOCM
Regijašpekulacije ili?

Kostu K. roditelji su na prijevaru htjeli odvesti iz Srbije, majka pokušala pobjeći? Javila nam se njihova odvjetnica

27. lipnja 2023. - 23:47

Za šest dana bit će točno dva mjeseca od krvavog pira u kojem je 13-godišnji dječak Kosta K. u samo dvije minute u beogradskoj školi na Vračaru hladnokrvno očevim pištoljem ubio devet svojih vršnjaka i omiljenog čuvara, ‘čiku‘ Dragana.

Tog 3. svibnja dogodilo se jedno od najbrutalnijih masovnih ubojstava na području Balkana čiji će se razmjeri još dugo pamtiti i analizirati. Kosta je postao jedino dijete na svijetu koje je s 13 godina počinilo ovakav užasan masakr, mediji su uz njegovo ime prišili još i ‘dječak ubojica‘, a on je svojim činom zauvijek promijenio živote, ne samo svoje obitelji, nego i obitelji svojih deset žrtava.

image
Robert Fajt/Cropix

Od trenutka uhićenja, kad je tog kobnog jutra nakon svog čina nazvao policiju rekavši im da je ‘psihopata koji mora da se smiri‘, Kosta K. se nalazi na beogradskoj Klinici za neuropsihijatriju, na odjelu za djecu i mlade, gdje liječnici svakodnevno prate njegovo stanje, a pod nadzorom je i kriminalističke policije.

Prema pisanju srpskih medija, prvih dana boravka stalno je pitao kada će izaći na slobodu, uvjeren da je samo pitanje vremena kad će ga pustiti, pošto još nije navršio 14 godina koliko bi trebao imati da mu se sudi po zakonu, što je čak i pretraživao na internetu prije nego je išao u svoj ubilački pohod.

Navodno je tražio i da mu se donesu igrice. Zanimale su ga i reakcije javnosti na to što je napravio, nije tražio da vidi roditelje, a posljednjih dana pojavile su se informacije kako su psiholozi ostali šokirani kad im je rekao da želi da njegovi roditelji novac koji su mu štedjeli za školovanje ulažu u indeksne fondove.

Naime, stručnjaci smatraju kako ni puno odraslih ne zna što su indeksni fondovi, a kamoli dijete Kostine dobi. Kad je čuo da mu je otac uhićen, ‘dječak ubojica‘ je navodno rekao da se nada da će se s njim dobro postupati i da bi volio vidjeti trenutak kad mu je majka saznala za to što je napravio.

Neimenovani izvor za Blic je kazao da ne pokazuje kajanje ili bilo kakvu emociju prema ubijenoj djeci i njihovim obiteljima.

Sada je mnogo nestrpljiviji po pitanju svog izlaska i to pitanje postavlja nekoliko puta dnevno. Želi znati zašto je u ustanovi kada je s njim ‘sve u redu‘. Vrijeme najviše provodi u sobi u kojoj je sam smješten, a pod budnim okom osoblja zna prošetati i dijelom ustanove u kojoj je smješten.

Vjeruje se da je Kosta poslije faze u kojoj je umislio da je ispunio svoje ciljeve prešao u fazu suočavanja s realnošću. No stručnjaci procjenuju da je teško reći u kojem će se pravcu kretati njegovo ponašanje. Ono što je sigurno je da će Kosta K. teško uskoro na slobodu.

image
/Privatni Arhiv

To je dao naslutiti i sam predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kao i ministrica za brigu o obitelji Darija Kisić Tepavčević koja je rekla da se ne može dogoditi da Kosta bude pušten.

Što je to nagnalo 13-godišnjeg dječaka, zgodnog, visokog, lijepog dečka i pametnog učenika, kako ga je susjeda Olivera Leskovac Rojnik nazvala za Slobodnu Dalmaciju, da počini ove monstruozne zločine, možda nikad nećemo ni saznati.

 

‘Slobodna‘ u Beogradu kod susjeda dječaka ubojice: To su krasni ljudi. Ali znala sam mu oca pitati ‘Zašto, Vlado?‘


U međuvremenu obitelji svih deset žrtava odlučile su tužiti Kostine roditelje pošto se njemu samome ne može suditi. Na ulaznim vratima zgrade u beogradskom kvartu Vračar na adresi Kraljice Natalije, u kojoj je donedavno s roditeljima i sestrom živio Kosta K., svega 500 metara od osnovne škole Vladislav Ribnikar u kojoj se dogodio krvavi pohod, više nema zloglasne prijeteće poruke.

image
Cropix/Cropix

Namjera roditelja je, navodno, da prodaju stan, međutim u ovom trenutku to će im teško poći za rukom. Dječakov otac, ugledni beogradski liječnik Vladimir K., nalazi se u pritvoru koji će mu se vjerojatno ovih dana ponovno produžiti, zbog posjedovanja oružja kojim je Kosta pucao (zajedno s njim išao je i u streljanu). Piše se kako je u dva mjeseca smršavio više od 30 kilograma.

I ocu i majci Miljani K., profesorici biologije na Kemijskom fakultetu, blokirana je imovina, a protiv nje se vodi i postupak kako bi se ustanovilo je li počinila kazneno djelo zapuštanja i zlostavljanja djeteta.

Proteklog vikenda javnost je ostala iznenađena kad se doznalo da je dječakova majka s kćeri pokušala pobjeći preko granice. Odlazak u inozemstvo je prema pisanju nekih medija najavila srpskom Centru za socijalni rad, navodno je željela ići na odmor u Grčku, međutim nakon razgovora s policajcima na granici sa Sjevernom Makedonijom vraćena je natrag.

Srpski mediji pišu kako su Kostini roditelji osmislili plan kako sina izvući iz zdravstvene ustanove i prebaciti ga u inozemstvo. Izvor Kurira kaže da je Vladimira u pritvoru trebao posjetiti bilježnik kako bi supruzi potpisao punomoć za raspolaganje imovinom koja se na njega prepisuje, ali i da joj da ovlast da odvede Kostu iz zemlje.

image
Cropix/Cropix

Taj njihov plan spriječen je navodno u posljednji trenutak, jer su nadležni organi prozreli njihove namjere. Čak i da su ga uspjeli izvesti na slobodu, što je u ovom trenutku malo vjerojatno, dječak ne bi mogao napustiti zemlju.

- Najvjerojatnije je njihov plan bio da majka pokuša dječaka izvući iz bolnice. Naime, on je nakon zločina smješten u zdravstvenu ustanovu uz suglasnost majke, koja ga je i potpisala. No ona u svakom trenutku može povući tu suglasnost. U slučaju da majka povuče svoj pristanak, o daljnjoj sudbini i zadržavanju dječaka morali bi odlučivati ​​vještaci.

Nakon njihovog nalaza i mišljenja o njegovom psihičkom stanju i mogućnosti razumijevanja onoga što je učinio, konačnu odluku o tome može li biti pušten na slobodu, što je malo vjerojatno, dao bi sudac - objasnio je proceduru neimenovani sugovornik Kurira i dodao da je plan roditelja, kako se sumnja, bio da majka rasproda svoju imovinu, koju je u međuvremenu sud blokirao, kako bi imala novca za novi život u inozemstvu.

image
Tom Dubravec/Cropix

Od trenutka kad je Kosta počinio svirepa ubojstva nekoliko smo puta pokušali stupiti u kontakt s njegovom majkom. Odvjetnica obitelji, Irina Borović, za Slobodnu Dalmaciju je danas komentirala kako je sve što je dosad izašlo u medijima vezano za njezine klijente, oca i majku od Koste - neistina.

- Sve ovo što je objavljeno apsolutno ne odgovara istini, ni pravno ni činjenično. Takvim se člancima uznemiravaju obitelji žrtava, obitelj koju zastupam i šira javnost. Zaista ovakvim raznim špekulacijama koje samo mogu izazvati paniku i strah nema mjesta u već dovoljno teškoj i osjetljivoj situaciji - kazala nam je odvjetnica Borović.

image
Tom Dubravec/Cropix

Prije mjesec dana Kostini roditelji su se preko odvjetnice Borović prvi put obratili javnosti.

- Tog 3. svibnja zavladala je vječna tišina u kojoj svaki dan jecamo nijemi od neizlječive boli i tuge za svakim nevino stradalim djetetom i za Draganom koji je s toliko ljubavi čuvao djecu. Duboko i najiskrenije žalimo i izražavamo sućut svakoj obitelji zbog njihovog gubitka, a koji je i svaki naš gubitak. Zauvijek u tuzi - stoji u mailu koji potpisuje obitelj Koste K.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 14:31