StoryEditorOCM
Regijasmirivanje tenzija

Kosovska predsjednica otkrila detalje neplaniranog susreta s Vučićem: ‘Nije ovo prvi put da se ovako nalazimo...‘

Piše vijesti sd
2. lipnja 2023. - 17:06

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani na medijskoj konferenciji nakon summita čelnika Europske političke zajednice rekla je kako je u susretu s europskim čelnicima imala priliku detaljno ih informirati o tome što se događa na sjeveru Kosova.

Šefica države je najavila da nije bio u planu susret s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali je htjela prenijeti poruku da je narod Kosova konstruktivan.

"Nisam imala plan da se sastanem s Vučićem. Kao predsjednik svih građana Kosova, želim pokazati konstruktivnost, što je vrlina našeg naroda, i pokazati volju da možemo razgovarati sa svima. Srbiji smo godinama pružali ruku suradnje i nije prvi put da se nalazimo s Vučićem na takvim sastancima", kazala je Osmani.

Osmani je rekla da je sastanak održan na inzistiranje francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i njemačkog kancelara Olafa Scholza.

Naglasila je kako sastanak nije bio dio pregovora, već je u pitanju samo bila razmjena mišljenja, a na kojem je sastanku rekla da je Vučić jadikovao, negodovao i, kako je rekla, "sigurno nije govorio istinu, što je njegova vrlina, kao Miloševićevog ministra propagande".

Predsjednica države rekla je da je na tom sastanku tražila jamstvo Srbije da će primijeniti Sporazum, zatim je zatražila da se ukloni vojska s granice, te da se ne podržavaju kriminalne grupe koje izazivaju nasilje na sjeveru zemlje.

Prema njezinim riječima, na sastanku je naglašena predanost Kosova provedbi svake točke sporazuma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2023 06:28