StoryEditorOCM
Regijavrije na kosovu

Kosovska policija upala u srpske banke i zatvorila ih! Srbi bijesni: ‘To je čin divljaštva!‘; Javila se i Amerika ...

Piše Vijesti sd/HINA
21. svibnja 2024. - 16:12

Kosovske vlasti na sjeveru zemlje zatvorile su šest filijala srpske banke, u potezu koji bi mogao dodatno pogoršati odnose između dva balkanska susjeda, prenosi agencija DPA.

Kosovska policija je tijekom operacije u ponedjeljak zaplijenila oko 1,6 milijuna eura, 74,7 milijuna srpskih dinara (oko 636 tisuća eura) te manje količine novca u drugim valutama, pišu prištinske novine Koha Ditore. Na sjeveru Kosova žive deseci tisuća Srba, a tenzije s Albancima već su povišene proteklih mjeseci nakon što je Kosovo ukinulo plaćanje srpskim dinarima.  Kosovska središnja banka u veljači je odredila euro kao jedini način plaćanja, proglasivši dinar ilegalnim, piše agencija dpa. Prijelazni period za etničke Srbe istekao je prošli tjedan. 

Srbijanski premijer Miloš Vučević osudio je zatvaranje filijala Poštanske štedionice, prozvavši to „činom divljaštva” koji ugrožava opstanak Srba na Kosovu. 

Američki State Department kritizirao je potez Prištine jer nije bio koordiniran s unutarnjim partnerima unutar Kosova te jer može povisiti tenzije. Operaciju je kritizirao i glasnogovornik Europske komisije Peter Stano koji je kazao kako je ona „protivna duhu normalizacije” te ugrožava pregovore u tijeku.  Priština pak tvrdi da su policijsku intervenciju nadgledali dužnosnici misije EULEX-a, misije Europske unije na Kosovu, kao i KFOR-a, mirotvornih snaga NATO-a u zemlji. 

image
-/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2024 17:11