StoryEditor
Regijatrgovinski rat

Kosovo uvjetno ukinulo pristojbe, Beogradu je to ‘fake news‘, odluku pozdravio povjerenik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost

Piše Hina
1. travnja 2020. - 17:40
AFP

Odluku vlade Kosova da ukine carine od 100 posto na robu iz Srbije i BiH službeni Beograd odbacuje i traži potpuno ukidanje, tvrdeći da je ta odluka "lažna vijest“ jer je njezina primjena oročena do lipnja.

Ukidanje pristojbi, uvedenih u studenom 2018., uz odluku Prištine da se postupno primjenjuju mjere reciprociteta prema Srbiji do 15. lipnja, prati i odluka da se provođenje te mjere preispituje barem jednom mjesečno.

Direktor Ureda za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marko Đurić drži da kosovski premijer Aljbin Kurti nije ukinuo pristojbe, a javnost je pozvao da "ne nasjeda na lažne vijesti".

"Premijer privremenih institucija samouprave u Prištini (Kurti) najavio je, da budemo sasvim precizni, samo oročenu suspenziju carina i to uvjetno, a istovremeno uvodi nove ejre za naše građane i gospodarstvo, koje naziva reciprocitetom", poručio je Đjurić u pisanoj izjavi.

Đurić je je ustvrdio kako se Priština nastavlja "poigravati" s pristojbama i ekonomskom perspektivom društva na Kosovu, ocijenivši da je riječ o još jednoj "predstavi" namijenjenoj dijelu međunarodne zajednice.

Tu je odluku prištinske vlade među prvima u međunarodnoj zajednici pozdravio povjerenik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borell, nazivajući je "važnom".

"Sretan sam što vidim odluku kosovske tehničke vlade o potpunom ukidanju pristojbi za robu koja dolazi iz Srbije i BiH. To je važna odluka", ocijenio je Borell na Twitteru.

Po njegovom mišljenju, "regionalna suradnja je ključna kao i održavanje protoka robe, poglavito u vreme krize COVID-19", dodao je Borell.

Sjedinjene Države ne dijele stajalište europskog šefa diplomacije i američki veleposlanik u Prištini Philip Cosnet priopćio je a Kosovo treba ukinuti pristojbe, a ne praviti nove zapreke.

“Ostajemo protiv najnovijeg koraka primjene recipročnih mjera na dotok robe iz Srbije. Ove mere stvaraju više problema u vreme kada SAD veruju da će sporazumi o zračnom, željezničkom i cestovnom prometu, koje su obe strane dogovorile, kada se primjene, povećati ekonomski razvoj i stvoriti uvjete potrebne za uspješan dijalog”, priopćilo je veleposlanstvo.

Normaliziranje odnosa Srbije i Kosova, usuglašeno temeljem sporazuma potpisanog pod okriljem EU u Bruxellesu travnja 2013. godine, trajalo uz manje ili više prijepora i uzajamnih optužbi uspjeha do studenog 2018. kada je vlada u Prištini uvela stpostotne carinske pristojbe na robu iz Srbije (i BiH)  u znak odmazde na kampanju Beograda se države članice UN-a povuku prizanje neovisnossti Kosova i spriječavanje prijema Prištine u INTEPOL i UNESCO.

Beograd je u međuvremenu kategorički inzistireao da je nastavak dijaloga moguć samo uz potpuno ukidanje pristojbi, a u međuvremenu je diplomatskom kampanjom uspio spustiti broj država koje priznaju Kosovo ispod polovice ukupnog broja članica UN-a.

Izdvojeno

10. kolovoz 2020 10:45