StoryEditor
RegijaBaš na današnji dan...

Kosovo je postalo prva država u Europi bez ikakvih novina na kioscima! Je li riječ o pobjedi novih tehnologija, porazu pameti ili o neumitnoj sudbini svih?

4. svibnja 2021. - 13:18
IlustracijaAFP

Baš na međunarodni Dan slobode medija, Kosovo je postalo prva država u Europi bez tiskanih novina. Na trafikama u Prištini, Peći, Prizrenu, Mitrovici… stariji građani uzalud traže cjeloživotno štivo i svoju porciju informacija: u zemlji su definitivno prestala izlaziti sva tiskana novinska izdanja.

Prije pandemije na Kosovu je izlazilo čak pet dnevnih novina na albanskom jeziku. S jačanjem zaraze najprije se prorijedio redoviti ritam njihova štampanja, u zadnje vrijeme na kioscima bi se našle tek par puta tjedno, da bi naposljetku nestale zauvijek. Nove tehnologije i snažan porast broja internetskih medija došli su im glave, tvrde izdavači.

Nekadašnje novine na albanskom jeziku na Kosovu tako sad postoje samo kao internetske platforme, tj. portali. Samo Koha Ditore i Epoka e Re čitateljima i dalje omogućuju barem privid digitalnog listanja, jer svima nude besplatnu online verziju  formata "standardnih novina".

image
Ilustracija
AFP

Vijeće novinara Kosova snažno protestira zbog izdavačke odluke o naprasnome gašenju novinskoga printa: smatraju kako će to nepovratno oštetiti starije generacije, nesklone novim tehnologijama, u njihovu pravu na informiranje, a jednako će fatalno djelovati i na novinarske standarde i prava medijskih zaposlenika, pošto naplata sadržaja na portalima na gospodarski nerazvijenom Kosovu ne postoji ili je tek u povojima. Da paradoks bude veći, država koja je prva u Europi posve ukinula tiskanje novina na zadnjemu je mjestu europske ljestvice po razvoju, korištenju i dostupnosti interneta.

Pitanje koje se logično nameće nakon vijesti o državi bez novina glasi: bi li Kosovo uopće ikad postalo država da nije imalo svoje intelektualce u novinskim redakcijama koji su godinama širili istinu o velikosrpskoj hegemoniji nad tamošnjim građanima i masovnim kršenjima ljudskih prava?

Najtiražniji kosovski dnevnik Koha Ditore, koji se donedavno tiskao u oko 10 tisuća primjeraka, niknuo je, primjerice, iz tjednika Koha koji je izlazio od 1992. do 1994. i u kojem su za Miloševićeve diktature hrabro i pametno pisali Shkelzen Maliqi, Veton Surroi, Ylber Hysa, Baton Haxhiu, Dukagjin Gorani, Eqrem Basha i brojni drugi. Njihovi tekstovi ostaju pametnima za uspomenu u kosovskim arhivama, a novim generacijama velikodušno je za budući duhovni rast servirana kakofonija portala i društvenih mreža, gdje repatice najčešće imaju puno jači sjaj od svakog planeta, pa i samoga sunca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2021 13:19