StoryEditor

Kosor u Mostaru: Ulaskom u EU naša potpora Hrvatima u BiH bit će puno snažnija (FOTO)

Piše PSD.
30. studenog 2011. - 20:58
Hrvatska premijerka i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor u srijedu je posjetila Mostar, gdje se održava središnji preizborni skup HDZ-a za XI. izbornu jedinicu, javlja Dnevnik.ba.
Nakon sastanka s s predsjednicima HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, Kosor je u obraćanju novinarima istaknula da Hrvatska ima ustavnu obvezu brinuti o interesu Hrvata izvan domovine pa tako i o interesima Hrvata u BiH.

Kosor je podsjetila da će Hrvatska 1. srpnja 2013. postati punopravnom članicom Europske unije, te je ocijenila da će pozicija Hrvatske u potpori Hrvatima u BiH tada biti puno snažnija.

- Mi kao 28. članica EU-a s našim ćemo prijateljima za europskim stolom dodatno snažno poticati rješavanje problema u BiH, kako bi Hrvati zaista bili osnaženi i kako se ne bi tretirali kao manjina - rekla je Kosor, prenosi Dnevnik.ba .

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović pozvao je građane BiH, koji imaju pravo glasa na hrvatskim parlamentarnim izborima, da daju potporu listi HDZ-a u XI. izbornoj jedinici jer, kako je rekao, HDZ može osigurati jednakopravan status hrvatskog naroda u BiH.

- S obzirom da će Hrvatska za nešto više od godinu dana postati članica Europske unije, uvjeren sam da će ova tri zastupnika biti most BiH prema Europskoj uniji i da će zajedno sa saborskom većinom poduprijeti nastojanja Hrvata u BiH za otvaranjem pune ravnopravnosti i poduprijeti BiH na ubrzanom putu ka EU - izjavio je predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić.

Ljubić je izrazio uvjerenje da će tri mandata iz XI. izborne jedinice pripasti kandidatima s HDZ-ove liste koji će, po njegovim riječima, u Hrvatskom saboru znati artikulirati interes Hrvata iz BiH i Hrvata iz dijaspore.

Osim Mostara, premijerka Kosor posjetila je i Međugorje. Obišla je Svetište te se pomolila u crkvi.

foto: branimir boban / cropix

item - id = 150321
related id = 0 -> 289302
related id = 1 -> 288768
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2021 14:46