StoryEditorOCM
Regijanovi biznis

Kontroverzni srpski poduzetnik bacio se na proizvodnju oružja, predstavio ‘revolucionarni dron‘: ‘Svaki nosi 12 bombi‘

Piše Vijesti SD
10. rujna 2024. - 19:44

Srpski poduzetnik Željko Mitrović, direktor i vlasnik tvrtke Pink Media Group, predstavio je danas IKA-ROCKET, revolucionarni dron tvrtke PR-DC koji će promijeniti način vođenja ratnih operacija na terenu, javlja Blic.rs.

Riječ je o bespilotnoj letjelici koja je sposobna lansirati visokoprecizne protutenkovske projektile s udaljenosti do 10 kilometara, a osim što pomiče crtu bojišnice, štiti i ljudske živote, smanjujući potrebu za neposrednom prisutnošću vojnika u opasnim zonama. Ovom inovacijom tvrtka PR-DC pozicionira se kao konkurent u vojnoj industriji, nudeći opremu koja ne samo da zadovoljava domaće, već i sve veće globalne zahtjeve.

- Neposredni povod današnjeg okupljanja i predstavljanja je jedan od proizvoda na koji smo jako ponosni jer smo dugo radili na njegovom razvoju. Riječ je o dronu koji prvi put lansira rakete na raketno gorivo, odnosno raketni pogon, što ćemo danas vidjeti. Riječ je o projektilima koji su protuoklopni, odnosno protutenkovski i ono što je vrlo značajno je da ovaj proizvod temeljno, strateški i taktički spašava ljudske živote. Zapravo, linija bojišnice se pomiče za deset do petnaest kilometara unatrag - rekao je okupljenim medijima Željko Mitrović, direktor i vlasnik Pink Media Grupe.

Pojasnio je okupljenim novinarima i što ovaj novi proizvod PR-DC-a izravno znači za frontu.

- Do sada su ručni bacači raketa bili dizajnirani i formatirani na način da ste morali prići meti na 100 ili 200 metara. Sada imamo mogućnost vrlo precizno pogoditi metu koja je udaljena 10 kilometara, tako što nam dron priđe na 10 kilometara, dobro nanišanimo i lansiramo rakete koje s velikom preciznošću gase metu. Ono što mi je jako bitno je da su moje ambicije bile vezane uz dvije stvari. Prvi je ljudski let, a druga stvar koja me zanimala su upravo to, projektili na raketni pogon. Stoga ćemo danas imati priliku vidjeti prvi prototip, koji je po našem mišljenju možda i najtraženiji proizvod u području vojne industrije i u području svih onih industrija koje se bave proizvodnjom naoružanja – rekao je Mitrović.

Nakon Mitrovića, piše Blic, o novom proizvodu govorio je Miloš Petrašinović, inženjer i suvlasnik tvrtke PR-DC.

- Sigurno da je bit da pomaknemo liniju bojišnice barem pet kilometara unazad. Od onoga što se prije moglo koristiti na udaljenosti od 200 metara od tenka, sada ga vraćamo pet do 10 kilometara unazad i mislimo da je to velika stvar. Kao tvrtka, ovladali smo svim tehnologijama i dokazali se u svijetu. Čak i više u svijetu nego kod nas, nažalost. Takva je situacija, da je to nešto što je vrlo traženo u svijetu. Potrudili smo se da taj proizvod potpuno razvijemo u Srbiji, što danas možete da vidite. Ono što je najvažnije kod njega je stabilizacija samog drona u trenutku ispaljivanja, zadržavanje cilja rakete, a proizvod bez greške pogađa mete, a to je zaustavljanje glavno. Osim toga, imamo kamere na dronovima, razvili smo sustave za nišanjenje i držanje mete, tako da mislimo da je ovo proizvod koji ima svijetlu budućnost - istaknuo je.

Na promociji novog drona istaknuto je da osam ovakvih sklopivih letjelica može stati samo u jedan kombi. A svaka letjelica sa sobom nosi 12 zračnih bombi kalibra 60 mm koje praktički ne mogu promašiti cilj, a doslovno pogađaju centar s 500 metara visine.

- Ako govorimo o raketnom bacaču, zapravo raketnom bacaču različitih projektila na raketno gorivo ili raketnih projektila, to je uvijek nervozan potez jer se uglavnom radi s ramena. Bilo da se radi o osi ili zolji, ili nekom sličnom proizvodu koji ima raketne projektile, uvijek postoji velika nervoza i uvijek je operater u tom trenutku izložen neprijateljskoj vatri. Dakle, ovo je relativno ugodna situacija i relativno udoban proizvod, jer letite pet do osam kilometara od kontrolne točke, koliki je domet u radio komunikaciji i jednom punjenju naših letjelica koje su na električni pogon, kao što znate.

Radimo i o razvoju zrakoplova s ​​fiksnim krilima. Ova letjelica lijepo i bez muke dolazi do cilja, nacilja, ispušta projektile i sigurno se vraća na zadano mjesto gdje sjedi operater, odakle se upravlja dronom. To je u biti vrlo konformna situacija u odnosu na operatera ili vojnika. A velika prednost je što je vrlo jednostavan za korištenje i svatko tko igra video igre može izvršiti ovu misiju. Za razliku od prethodnih letjelica, ova za lansiranje raketa ne koristi gravitaciju, već raketno gorivo s lanserom, što je zapravo velika razlika i generacijski iskorak u odnosu na sve naše dosadašnje proizvode – ocijenio je Mitrović, nakon čega je uslijedio obilazak PR-a - Proizvodni pogon DC gdje je prikazan ovaj dron, piše Blic.rs.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. rujan 2024 19:58