StoryEditorOCM
Regijauzvratili beogradu

Konačni rasplet teme koja je izazivala velike tenzije: Kosovo priznalo registarske oznake Srbije

5. siječnja 2024. - 09:29

Vlada Kosova je na elektronskoj sjednici u četvrtak odlučila ukloniti naljepnice s automobila sa srpskim tablicama i de facto priznati ih na taj način.

Ova odluka je, kako se navodi u priopćenju Vlade, "čin dobrosusjedstva i dolazi nakon potpunog priznavanja registarskih oznaka Republike Kosovo u Srbiji", prenosi klix.ba.

Kako se navodi u saopćenju, odluka stupa na snagu objavom u Službenim novinama. Prema Zakonu o Vladi, odluke Vlade moraju se objaviti u Službenim novinama najkasnije 24 sata nakon što ih potpiše predsjednik Vlade i ostaju javne bez ikakvog vremenskog ograničenja.

Krajem prosinca Srbija je odlučila od 1. siječnja priznati tablice Republike Kosovo i omogućiti njihov nesmetan promet, bez lijepljenja naljepnica. Vlada Kosova najavila je da će pričekati provedbu ove odluke na terenu kako bi na temelju reciprociteta odlučila ukloniti naljepnice s registarskih oznaka srbijanskih automobila.

Srbija od 1. siječnja dopušta promet automobilima s tablicama Republike Kosovo. Prekrivanje simbola Srbije, odnosno Kosova, bijelim naljepnicama dio je dogovora postignutog 30. rujna 2021. uz posredovanje Europske unije.

Stanovnici općina sa srpskom većinom na sjeveru, dva tjedna prije postizanja ovog dogovora, blokirali su ceste koje vode prema graničnim prijelazima Jarinje i Bernjak, jer je u međuvremenu Vlada Kosova uspostavila mjere reciprociteta za registarske tablice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 23:02