StoryEditorOCM
RegijaLAŽNE DIPLOME

Konačni pad: došao je kraj najdugovječnijoj dinastiji na Balkanu! Izetbegovići su puna tri desetljeća vladali u BiH

Piše Zoran Šagolj
9. ožujka 2023. - 09:43

Je li konačno došao kraj najdugovječnijoj dinastiji na Balkanu – obitelji Izetbegović?

Bosnom i Hercegovinom vladaju duže od tri deseteljeća, puno duže od, recimo, Franje Tuđmana i njegovih u Hrvatskoj ili srbijanskog vožda Slobodana Miloševića i familije.

Alijinu vladavinu, iako neki danas kažu da je rahmetli vođa i glava obitelji za života bio poprilično sumnjičav, nastavio je njegov sin Bakir. Stažom prvog u Bošnjaka nadmašio je oca i vjerojatno bi obzirom na životnu dob i dobro zdravstveno stanje nastavio u istom tonu da mu mangupi iz njegovih redova, koji su ga u međuvrenu napuštali i odlazili u druge stranke i tabore, nisu uzdrmali dva oslonca, jaka stupa.

Jedan je njegova supruga Sebija Izetbegović, a drugi Mehmed Osmanagić Osmica, šef špijuna. Oboje su, što je interesantno, načeti zbog lažnih diploma i na koncu pali u razmaku od nekih tjedan dana.

image

Bakir Izetbegović i supruga Sebija

 

 

Elvis Barukčić/Afp

Gospođa Izetbegović od ponedjeljka više nije magistrica medicinskih znanosti, a Osmanagić, kojeg je Bakir naslijedio od oca i od tjelohranitelja napravio direktorom, od prošlog tjedna službeno više nije na čelu Obavještajno sigurnosne agencije (OSA).

Bošnjačka duboka država pod kontrolom vječito vladajuće SDA do samog kraja borila se za ovaj dvojac. Nema što nisu činili, ali poluge toliko im mile vlasti počele su izmicati nakon lanjskih općih izbora i pobjede Osmorke. Bakira je prvo odbio Čović, onda Dodik, a bošnjački pobjednici bili su i ostali svjesni da bi im bilo kakva suradnja s njim bila politički smrtonosna.

Zadnji, očajnički pokušaj da preokrene stvari u svoju korist Sebija, naravno uz Bakirovu pomoć, odigrala je prošlog tjedna. Pojavila se pred kamerama TV Hayat, inače obilato financirane stranačkih, državnim i novcem donacija što su godinama pristizale iz Islamskog svijeta, i stala mahati, ni manje ni više, nego trima indeksima. Poput djeteta koji ljubomorno čuva sličice iz tek otvorenog paketića, javnosti nije dopustila da zaviri u njihov sadržaj, već samo iz njezine ruke.

Kako ta operacija nije prošla prema očekivanjima, u ponedjeljak, nekih pola sata prije zasjedanja Sveučilišnog senata, rektoru Rifatu Škrijelju i svima koji će odlučivati o njezinoj diplomi magistrice, zaprijetila je kaznenim prijavama. Ona je, kao, žrtva njihovog političkog terora.

Na te jeftine fore oni nisu pali i donijeli su odluku debelom većinom (30 glasova za poništavanje, 5 protiv i 6 suzdržanih). Poništeno je, sramote li, akademsko zvanje prvoj dami u Bošnjaka.

- Od petka prof. Izetbegović u medijima javno prijeti i volio bih da je umjesto svih tih prijetnji pokazala diplomu magistra – bio je i ostao nepokolebljiv rektor.

Najavio je na jedan diplomatski način ono što dalje slijedi: Sebija Izetbegović ostat će bez mjesta redovite profesorice na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, dok nova vlast sada ima placet da ju elegantno smijeni i s mjesta šefice Kliničkog bolničkog centra.

Za ovakav ishod bilo je formalno presudno očitovanje Medicinskog fakulteta u Zagrebu i Sveučilišta, ali malo toga bi se počelo otpetljavati da poznati hrvatski liječnik bosanskih korjena, Asim Kurjak, nije javno posvjedočio da dr. Izetbegović kod njega nije polagala ispite, kako je to ona uporno tvrdila, pa čak i nekakav indeks pokazivala. Samo on zna koliko je pritisaka pretrpio da povuče ili barem malo korigira te svoje riječi, ali ostao je pri svome.

- Takav ishod sam očekivao. Jedan sam od onih koji poznaje veliku većinu članova Senata UNSA i ovo je jedini častan i koristan oblik odluke. Nažalost, po meni, predugo se čekalo. Ja sam nedavno već rekao, da je samo jedna istina, ali da osim istine postoje i zablude. Nitko ne može biti oslobođen odgovornosti za istinu i nitko ne može biti pošteđen u interesu sredine u kojoj se to desilo i u interesu tog uglednog Univerziteta i u interesu svih poštenih akademskih građana. Pozdravljam ovu odluku i mislim da je ona došla u pravi trenutak i da je ispravna – izjavio je Kurjak odmah nakon što se doznalo za odluku.

Na isti, pomalo glup način, s diplomom je muljao i Osmanagić. On je, prema pisanju medija u susjednoj državi, najprije predao nevažeći indeks kako bi upisao i završio Univerzitet za poslovne studije u Banjoj Luci, a nakon što mu je Inspektorat Republike Srpske poništio diplomu tijekom 2019. godine, upisao Pravni fakultet u Kiseljaku.

image

Sebija Izetbegović - ključno u razotkrivanju njezinog krivotvorenog statusa bilo je svjedočenje Asima Kurjaka

 

Antonio Balić/Cropix

Ubrzo se, međutim, od tamo ispisuje, da bi mu odjednom bila izdana diploma nekakvog Američkog sveučilišta u Tuzli, za koju je državni tužitelj ustanovio da je krivotvorena. Parlamentarno Povjerenstvo za nadzor rada OSA-e BiH zatražilo je da dostavi valjanu diplomu, Osmanagić je dostavio dokument s Američkog sveučilišta, ali s oznakom povjerljivo. Od koga, od čega?!

Ispostavit će se da je rektor uz pomoć suradnika istrgnuo stranicu s upisom studenata i samo ubacio drugu s dopisanim imenom Osmanagića. Direktor OSA-e tako se ukazao pod rednim brojem 7 upisanih studenata, ali je stručnom analizom ustanovljeno da je riječ o krivotvorenom rukopisu, odnosno da se razlikuje u odnosu na izvorni. Nakon što je sve otkriveno, Osmica je i dalje godinama nastavio voditi najvažniju obavještajnu agenciju i biti stup države, društva, stranke, vjerske zajednice. Bakir ga je, znajući što mu znači, branio istom žestinom kao i suprugu Sebiju.

- Društvo se konačno počinje oslobađati samovolje, bahatosti i primitivizma dinastije i njenih izdanaka koji su terorizirali ovo društvo tri desetljeća.

Sarajevo je oslobođeno, Izetbegović je izgubio na izborima za Predsjedništvo, formirano je Vijeće ministara bez SDA, Sebiji je poništena lažna kvalifikacija, a Osmica, čovjek s lažnom diplomom, od jučer je i zvanično prestao biti direktor OSA-e. Pozitivne promjene se dešavaju, ali onaj tko misli da je rušenje dinastije cilj sam po sebi, grdno se vara. Cilj je oslobođenje društva od njihovog naslijeđa i sustava vrijednosti.

image

Bakir Izetbegović - udarac za udarcem...

Antonio BaliĆ/Cropix

A to je sustav vrijednosti u kojem Sveučilište, pod političkog kontrolom, mora snahama predsjednika falsificirati akademska zvanja, u kojem kućni kadrovi s lažnim diplomama postaju direktori najvažnijih institucija, u kojem pravosuđe strahuje od šačice političkih kabadahija... – ukratko, jedno nefeudalno društvo u kojem su zakon, pravo i pravilo ono što jedna porodica poželi i kaže, a ostali se pokoravaju, sa silnim institucijama koje postoje samo pro forme kao produžetak njihove moći – napisao je u svom komentaru pod naslovom ‘Porađala si, diplomu imala nisi‘ kolumnist Dnevnog avaza, Danijal Hadžović.

I što sada? Da je Bosna i Hercegovina normalna država, onda sumnje ne bi bilo i sve bi išlo svojim redom. Ovako, dinastija će se poslužiti svime i svačime ne bi li se održala na nogama.

Za cijenu neće pitati. Za očekivati je da će i dalje raditi na radikalizaciji situacije, a pri tome će im doći ne baš miroljubive izjave reisa Huseina Kavazovića i njegovo zazivanja oružja.

Islamska zajednica tri desetljeća bila je u Izetbegoviće i teško je za očekivati da ta ljubav pukne preko noći.

U normalnoj državi Sebiju bi danas uhapsili!

Što znači Sebijin pad u smislu detronizacije dinastije Izetbegović, pitali smo političkog analitičara Omera Čevru.

- Znači - kaže on - da se konačno pojavila državotvorna politika koja se ne slaže s pljačkom, kriminalom I lažima SDA i prijevarama stranke! Pa zamislite da se ovo dogodilo u SAD ili nekoj europskoj državi?! Sebija Izetbegović bi bila uhićena i vjerovatno joj se ne odredila ni jamčevina, jer bi sigurno pobjegla iz države!

Izetbegovići su se, na žalost poneseni autokratom Erdoganom, umislili da živimo u nekoj južnoameričkoj koloniji gdje će vječno moći kontrolirati sve državne procese.

Izjava uvaženog reis ul leme Kavazovića očigledno je dio dogovora i propagandni potez da se medijska pozornost skrene s činjenice da je "prva dama" falscificirala diplomu, pa je bolje da se malo priča o ratu. Kako to reisu nije prije pet godina smetala "borba protiv institucija"?!

A da, pa jer je SDA bila vlast!. Mi svi moramo krenuti od glavne pretpostavke a to je da nikada cilj Alije Izetbegovića nije bio borba za Bošnjake, nego je uvijek bila borba za muslimane! I to je sada svima jasno! Oni su uvjereni bili da će moći vječno raditi što žele. A znate zašto?

Zato što ih je Zapad podržavao 30 godina, jer su preko SDA držali pod kontrolom muslimansko pitanje, koje je stvoreno je stvoreno od UDBE. Alija je islamizirao Armiju RBiH po nalogu KOS-ovaca, poput ovog potpredsjenika FBiH Refika Lende, čija je obitelj cijeli rat provela u Beogradu, kako bi svi Hrvati i Srbi odustali od ideje zajedničke države BiH! To se i dogodilo.

Dakle, Alijin cilj nije bila BiH, nego 23 posto muslimanije za dinastiju ili 3-4 obitelji! Pa Alija rahmetli je, ako pogledate datume, sigurno omogućio Sebiji lažni magistarski na osnovu kojeg je doktorirala I postala profesorica. Zamislite te prevare!

Nije njezin pad kraj dinastije Izetbegović. Pad direktora OSA-e, koja je osam godina bila privatizirana kako bi politički ubijala bilo koga tko pokuša napraviti dogovor između naroda i tko pokuša relaksirati odnosa u ovoj zemlji, je kraj dinastije.

Hoće li odgovor Izetbegovića i SDA biti radikalizacija situacije treba li u tom kontekstu gledati izjave reisa Huseina Kavazovića?

- SDA je aktivirala medije, intelekutalce, kolumniste, boračka udruženja, intelektualce pod znacima navoda, propale njemačke funkcionere, čak i europske parlamentarce. Svi imaju cilj dokazati kako je Schmidt neki nacist koji radi za Plenkovića i za interese demokrćanske ideje, antimuslimaske.

Nitko u Sarajevu ne smije osuditi izjavu reisa, naprotiv, svi će dati podršku, jer je na žalost, narativ koji je SDA i Islamska zajednica namenula, trenutačno neporeciv.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2023 05:55