StoryEditorOCM
Regijaoštra poruka iz sarajeva

Komšić u razgovoru s turskim šefom diplomacije ‘očešao‘ Hrvatsku: Zagreb je očajan što ne može prigrabiti poluge vlasti u BiH i zato pokušava zloupotrijebiti i svoje članstvo u EU

Piše psd
18. lipnja 2022. - 18:09

Nakon susreta s Mevlutom Cavusogluoa, turskim ministrom vanjskih poslova, Željko Komšić se obratio novinarima.  

Željko Komšić sastao se s turskim šefom diplomacije u svojstvu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a nakon sastanka je izjavio da je Turska "izuzetno prijateljska i dobronamjerna zemlja". Smatra da se to odnosi na cijelu administraciju ove države, kako je kazao, počevši od predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, prenosi klix.ba. Dodao je i sljedeće:

"Meni je važno ono što je ministar direktno rekao, a to je da sigurno ne podržavaju pokušaj susjeda u uplitanje u unutrašnje poslove Bosne i Hercegovine", naglasio je Komšić. Prema njegovim riječima, Turska stoji uz teritorijalni integritet, suverenitet i stabilnost Bosne i Hercegovine.

"To nam se učinilo važnim nakon raznih informacija, posebno nakon posjete ministra Cavusoglua Zagrebu (17. lipnja)", dodaje.

Naveo je da nije razgovarano o trilateralnim susretima te da je fokus bio na odnosima susjednih zemalja prema Bosni i Hercegovini i posjeti Cavusoglua Zagrebu. Istakao je da Turska ne podržava miješanje Hrvatske u unutarnje poslove Bosne i Hercegovine.

"Mislim da niko ovdje u Predsjedništvu nema problem s trilateralom. To ne bi bio prvi takav sastanak. Što se tiče odnosa Zagreba i Beograda, da, razgovarali smo i o tome. Dobili smo uvjerenje ministra da ne podržavaju ono što pokušava Zagreb u smislu intervencija u unutarnje poslove, pa i u smislu Izbornog zakona. To je naš posao i naša stvar", napomenuo je.

Komšić je mišljenja da Hrvatska zloupotrebljava članstvo u Europskoj uniji i NATO-u.

"To što Zagreb zloupotrebljava ovakve sastanke, pa čak i svoju poziciju u EU i NATO-u, po meni je odraz očaja Zagreba što ne može prigrabiti tu polugu vlasti u Bosni i Hercegovini", naglasio je.

Kako je kazao, što se više bude pokušavalo u tome, "naš odgovor će biti sve čvršći".

"Drago mi je da imamo podršku za takav stav, a ne za stav nakon posjete Zagrebu da ovdje treba otvarati pregovore između dva naroda. Postoje institucije države koje su ovlaštene po ustavu i zakonu", dodaje.

Ponovio je da će se o unutarnjim pitanjima odlučivati u Bosni i Hercegovini, a ne u, kako je izjavio, Zagrebu, Beogradu, Bruxellesu, Berlinu ili Washingtonu.

Inače, podsjeća klix.ba, ministar Cavusoglu u BiH se susreo i sa reisom Huseinom Kavazovićem, visokim predstavnikom Christianom Schmidtom, ministricom vanjskih poslova Biserom Turković (SDA) i članovima Predsjedništva BiH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2023 13:11