StoryEditorOCM

Komšić o neodlasku u Srbiju: Gubljenje vremena

Piše PSD.
26. svibnja 2009. - 15:23

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je u intervjuu za beogradski list "Danas" od utorka da je razlog nedolaska njegova savjetnika u službenom izaslanstvu BiH koje je dan ranije posjetilo Beograd "već uobičajena praksa" srbijanskih vlasti da verbalno izražavaju želju za dobrosusjedskim i prijateljskim odnosima, a da konkretnim potezima opovrgavaju takve izjave.

"Logično ljudsko ponašanje pretpostavlja da čovjek vjeruje 'svojim očima' a ne nečijim riječima. Čemu onda i taj jedan savjetnik u službenom posjetu? Da i dalje sluša lijepe riječi i želje, a da stvarnost demantira upravo takve riječi? Ne izgleda li vam to kao gubljenje vremena?", rekao je Komšić, odgovarajući na pitanje zbog čega je njegov savjetnik otkazao jučerašnji, unaprijed najavljeni posjet Beogradu izaslanstva koje je predvodio predsjedatelj Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.

"Mi smo s Tadićevom pobjedom na izborima očekivali promjenu odnosa Srbije prema BiH, ali to se nije dogodilo. Što se mene osobno tiče, ja ću uvijek zagovarati što bolje odnose sa svim našim susjedima, uključujući i Srbiju. Ali to ne znači da se naši susjedi mogu ponašati prema BiH i njezinim građanima kako hoće i misle da mogu. Odnosno, mogu probati i tako, ali onda mogu očekivati i sličan odgovor", rekao je Komšić.

Slučaj "Dobrovoljačka", a riječ je o podizanju optužnica u Srbiji protiv više vojnih i političkih dužnosnika BiH za navodni ratni zločin u Sarajevu nad pripadnicima bivše JNA, po Komšićevim riječima samo je posljednji u nizu takvih poteza.

Govoreći o zahtjevu koji je podnio Odvjetništvu BiH za raspisivanjem Interpolove tjeralice za bivšim predsjednicima SRJ Dobricom Ćosićem i Zoranom Lilićem, Komšić je kazao da u BiH postoje i institucije i organizacije "koje nisu zaboravile i ratnu i političku ulogu Dobrice Ćosića i 'njegova društva' u svem zlu koje je zadesilo BiH", te da on (Komšić) nije prvi koji je pokrenuo to pitanje.

"Na tome se predano radi i prikupljaju se dokazi već dulje vremena. Ja sam ga samo pretočio u kaznenu prijavu i to kao sasvim legitiman odgovor na postupke pravosudnih, obavještajnih, policijskih i političkih organa Srbije, prema BiH i njezinim građanima", objasnio je on.

Srpski predstavnik u tročlanu Predsjedništvu BiH Nebojša Radmanović u ponedjeljak je sam doputovao u Beograd, bez ostalih dvaju članova - Željka Komšića i Harisa Silajdžića, što nije bila dosadašnja praksa službenih međudržavnih posjeta zajedničkog predsjedništva.

(H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. prosinac 2022 17:29