StoryEditor
Regijamasakr na tržnici

Komemoraciju za jedan od najstrašnijih zločina bosanskih Srba obilježio incident: ‘Jesu li nas četnici gađali ili je bila prometna nezgoda?!‘

5. veljače 2020. - 13:15
SarajevoIlustracija/AFP

U Sarajevu su se danas prisjetili svih svojih sugrađana poginulih u proteklom ratu, kao i 26. obljetnice masakra na gradskoj tržinci Markale, kada je živote izgubilo 68 ljudi poginulo, a još 144 ranjeno.

Skup koji su zajedički organizirali Skupština Kantona, Gradsko i općinska vijeća obilježio je, međutim, incident koji je izazvao vijećnik Bosanske patriotske stranke, Jasmin Šaljić.

On se pobunio što se umjesto građana pobijenih u agresiji koristi termin - stradalnici.

- Moramo znati tko nas je pobio, tko je pobio ove ljude. Jesu li nas četnici gađali ili je bila prometna nezgoda 5. veljače? Gdje god da dođem nitko da kaže tko nas je pobio. Tko? Agresor nas je gađao granatama, nisu se građani sami granatirali. Sram vas bilo. Ovo je negiranje zločina i genocida - poručio je Šaljić, čije su riječi popraćene mukom.

Nakon toga izišao je i za govornicu i ponovio svoje riječi.

- Mi smo doživjeli agresiju, mi smo međunarodno priznata država. Ovo su opasne fraze kada se govori stradao, a ne agresija. Odjednom nitko nije obilježio agresora. Tko je ispalio granatu, jesu li to Vojnici RS-a ili sami sebi? Je li nas nečega strah u našem gradu, da kažemo tko nas je ubio? Ovo nema logike, nema državne zastave, a slušamo himnu – dodao je Jasmin Šaljić i na kraju još poručio je:.

- Svi koji zločince ne nazivaju pravim imenom, ponižavaju žrtve, sugrađane, rodbinu i prijatelje. Ubijate ih svaki put kada lažete i nećete da kažete tko ih je ubio.

Izdvojeno

10. srpanj 2020 16:59