StoryEditorOCM
Regija‘dan srpske‘

Kič parada u Banjoj Luci; uz vojsku i ruske bajkere defilirali šumari i radioamateri, nosile se Putinove slike

Piše Mario Pušić/ JL
9. siječnja 2024. - 21:30

Milorad Dodik "snagu i zajedništvo stanovnika Republike Srpske" povodom njihovog neustavnog dana koji već 32 godine slave 9. siječnja demonstrirao je svečanim defileom. Na ulice Banjaluke izvukao je sve što je mogao, u mimohodu je sudjelovalo čak 3400 ljudi. Bile su to policijske snage, dok je vojsku koju njegova republika nema nadomjestio "civilnim sektorom" s brojnim predstavnicima udruga i razvojačenim borcima nekadašnje vojske Republike Srpske, piše Jutarnji list.

image
Antonio Balić/Cropix

Uz paradni marš orkestra MUP-a tako je pred njim i vodstvom RS-a defiliralo čak 56 civilnih ešalona, od čega je bilo 20 veteranskih boračkih organizacija i udruga, Zastavni počasni vod MUP-a i 14 policijskih ešalona te osam motoriziranih ešalona. Zastavni vod je postrojen, kako je najavljeno, u čast predsjednika Republike Srpske. Za dozvolu za početak parade od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika zatražio je šef defilea Igor Kušić, kojega su dovezli u džipu, a on je izvirio kroz krovni prozor automobila.

‘njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova srpskog naroda‘

Prvi su krenuli studenti, pa boračke organizacije, veterani zadnjega rata, invalidi, predstavnici bivših specijalaca, organizacija "amputiraca", bivši logoraši, vojni penzioneri, pripadnici Kazneno popravnog zavoda, vatrogasci, poštari, lovci, šumari, mažoretkinje, KUD-ovi, dobrovoljni davatelji krvi, radioamateri, predstavnici sportskih saveza, kinolozi, pa čak i udruga koja okuplja obitelji s četvero i više djece, sve uz koračnicu. Civilni sektor završili su predstavnici Moto kluba "Noćni vukovi". Radi se o ruskim bajkerima čiji je počasni član i ruski predsjednik Vladimir Putin, u zapadnim zemljama su omražena banda, u Rusiji predsjednikovi miljenici. Predstavljeni su kao "oni koju ustrajno rade na promociji pravoslavlja i njegovanja tradicije oslobodilačkih ratova srpskog naroda, koji su za svoj dosadašnji rad odlikovani od najviših organa Ruske federacije".

- Njihova misija i glavni moto je stabilna i moćna otadžbina Republika Srpska, snažna i vječna kao majka Rusija - rekao je službeni spiker.

image

Jedna od zastava s likom Vladimira Putina

Ranko Šuvar/Cropix

Paradu koja je graničila s kičem nastavili su pripadnici MUP-a, Specijalne antiterorističke jedinice, zatim Žandarmerije, Posebnih snaga, Policijske akademije, Srednje škole unutarnjih poslova, zatim motorizirane postrojbe, prvo motoristi na BMW-ima, pa Škode, kako je objasnio spiker, "čija je namjena prijevoz policijskih službenika", pa kombiji marke VW, zatim terenci Toyote, quadovi, laka taktička vozila vihor te oklopna vozila despot Tehničkog Remonta iz Bratunca.

Slavili Putina, nisu zaboravili ni Dodika

Banjolučani, kojih se pojavilo nekoliko tisuća po dosta hladnom vremenu, pljeskom su pozdravljali sudionike parade i mahali zastavicama RS-a koje su im dijeljene pri dolasku uz dosta velike mjere osiguranja. Osim srpskih zastava, moglo se vidjeti i onih s likom ruskog predsjednika Vladimira Putina, te nekoliko plakata kojim se slavilo Dodika. Nakon defilea za govornicu je stao predsjednik Milorad Dodik, rekavši kako oni obilježavaju svoj dan, "kada je Republika stvorena i krenula u svoj život slaviti slobodu i narod koji ima pravo da na ovaj način slavi Dan Republike", naglašavajući kako Republika Srpska nikom ne želi loše te slavi svoj rođendan i nitko joj ne može uskratiti to pravo.

image

Milorad Dodik: Ne trebaju nam kolonizatori i tutori, ovaj narod nikada nije dozvolio da živi porobljen, zato ni ovo ne može biti zabranjeno, jer ako bude zabranjeno, to znači da smo pali, da nas nema, da mogu ići dalje

Elvis Barukčić/Afp

- Republika Srpska je organizirana, voli svoje poljane i svoje planine, svoje ulice i gradove. Republika Srpska ima sjajan narod, hvala vam svima koji ste ovdje s nama, da pokažemo da smo okupljeni, da se poštujemo, da se volimo i da smo u miru, sabrani i da znamo što radimo - rekao je predsjednik Srpske.

- Svi koji pokušavaju da nam je uskrate, neće u tome uspjeti. Kao što mi ne osporavamo dane drugih naroda i republika, ne smatramo da itko ima pravo to činiti nama - dodao je.

Pjevali Aca Lukas i Baja Mali Knindža

Kaže da je Republika Srpska postigla značajan napredak za 32 godine postojanja, "imala je svoj početak u miru, nastavila je živjeti u ratu boreći se za svako ognjište i svaku našu kuću, svaki put, svaku šumu i grad, a za tu slobodu palo je i dalo svoje živote 30.000 ljudi, Srba koji su vjerovali da će njihov život vrijediti naše slobode".

image

Na paradi je bio i sin Aleksandra Vučića, Danilo

Antonio Balić/Cropix

- Zato ne damo Republiku, zato je ona snažna, ona u sebi ima moralni, snažan aspekt koji nitko ne može urušiti i uskratiti nam ga. Republika - kako to gordo zvuči. Sloboda za nas nije filozofija, nego način života, ono što vidimo u našim gradovima. Ne trebaju nam kolonizatori i tutori, ovaj narod nikada nije dozvolio da živi porobljen, zato ni ovo ne može biti zabranjeno, jer ako bude zabranjeno, to znači da smo pali, da nas nema, da mogu ići dalje. A mi im kažemo: Nećete ići dalje - poručio je Dodik, dodajući da je "ova Republika sve, Republika koja je zagledana u naš narod, u Srbiju, u Rusiju, republika kojoj mora biti podareno ono što ona hoće".

Crnogorska etno pjevačica Danica Crnogorčević je mimohod zaključila pjesmom "Pukni zoro". Uslijedio je dron show svjetlima tijekom kojega je na nebu ispisano "Republika Srpska" te su ocrtane njezine granice. Uslijedio je koncert Danice Crnogorčević, Miroslava Ilića, Ace Lukasa i Baje Malog Knindže, piše Jutarnji list.

image

Djevojke u stroju

Antonio Balić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 01:45