StoryEditorOCM
RegijaBEOGRAD POD OPSADOM

Kaos u Srbiji, ljudi izašli na ulice, prosvjedi i u Podgorici, Vučićeva vlada oblači se u zastave, prizori su nadrealni

Piše PSD.
23. svibnja 2024. - 20:27

Ministri Vlade Srbije zajedno su pratili zasjedanje Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku na kojoj je usvojena rezolucija o Srebrenici. Gotovo svi su bili zaogrnuti zastavama Srbije, piše Jutarnji list. 

- Sloga bit će poraz vragu! Uvijek slobodni, nikada poraženi! Podrška predsjedniku Aleksandru Vučiću u bespoštednoj borbi za naš narod i državu! Neka žive Srbija i Srpska u vječnost! - napisao je na svom Instagram profilu premijer Miloš Vučević uz fotografije.

Podsjetimo, za neobvezujuću rezoluciju, kojom se podsjeća na genocid nad Bošnjacima Srebrenice 1995., poziva na poštivanje žrtava i činjenica utvrđenih sudskim presudama te na uspostavu međunarodnog dana sjećanja na taj zločin, glasovale su 84 države članice UN-a. Protiv je bilo 19 i suzdržano 68, uglavnom uz obrazloženje da nije bilo potrebnog konsenzusa.

Pojedini srpski mediji usvajanje rezolucije smatraju sramotnim činom, a Kurir u jednom članku izvještava o zemljama koje su glasovale protiv rezolucije, navodeći da su to ‘pravi prijatelji Srbije‘.

Kako navodi Kurir, ove države su se ‘uspjele oduprijeti velikim pritiscima svjetskih sila i stati na stranu jedne male, ali slobodarske Srbije".

Protiv su bile Antigva i Barbuda, Bjelorusija, Kina, Komori, Kuba, Demokratska Republika Kongo, Sjeverna Koreja, Dominikanska republika, Eritreja, Esvatini, Grenada, Mađarska, Mali, Nikaragva, Ruska Federacija, Sveti Toma i Princip, Nauru, Sirija i Srbija.

Kako piše Blic, nakon usvajanja rezolucije skupina građana izašla je na ulice Beograda i Podgorice kako bi izrazili podršku predsjedniku Vučiću kojinazoči sjednici Opće skupštine UN-a u New Yorku.

Ispred zgrade Vlade Crne Gore u tijeku je prosvjed nezadovoljstva zbog odluke Crne Gore da glasuje za usvajanje rezolucije o genocidu. Građani su se, kao i jučer, okupili na uglu Karađorđeve ulice i bulevara Stanka Dragojevića. Okupljeni nose zastave Srbije i kraljevine Crne Gore te zastave Rusije.

Organizatori skupa su poručili da je "podnošenjem prijedloga rezolucije o genocidu u Srebrenici, Vlada Crne Gore na čijem je čelu Milojko Spajić, na najgrublji način pokazala da ne uvažava žrtve srpskog naroda i da poništava sve vrijednosti borbe koja traje tri desetljeća".

Blic javlja da je na ulicama Beograda uočena povorka od nekoliko desetaka automobila sa srpskom zastavom u znak nezadovoljstva zbog usvajanja rezolucije.

Na glavnim prometnicama u Beogradu zbog toga se stvaraju gužve.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. lipanj 2024 09:41