StoryEditorOCM
RegijaNova prepucavanja

Kaos u BiH zbog ‘tri prsta‘, žestoke reakcije: ‘To je fašistički pozdrav!‘; Oglasio se i Dodik: ‘Vi ste započeli rat!‘

28. siječnja 2023. - 18:12

Potez novoga ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića koji je u središtu Sarajeva ovoga tjedna podigao tri prsta izazvao je reakciju tamošnjih županijskih vlasti koje su donijele posebnu deklaraciju, a sve se pretvorilo u nova nacionalistička prepucavanja i međusobne optužbe.

Nešić je ispred zgrade Vijeća ministara podigao tri prsta kao odgovor na provokaciju Nebojše Vukanovića, srpskog oporbenog zastupnika i oštrog kritičara stranke Milorada Dodika, te njegovih saveznika.

image
Antonio Balić/Cropix

Nakon toga je novoimenovani ministar sigurnosti gostovao na lokalnoj televiziji gdje je ponovno istaknuo tri prsta.

Na to mu je voditeljica u televizijskome programu rekla kako je to "fašistički pozdrav" zbog velikog broja žrtava iz proteklog rata, a on odgovorio kako taj pozdrav nije zabranjen.

U petak je, nakon tog slučaja, Županijska skupština Sarajeva donijela posebnu deklaraciju na poticaj vodeće oporbene Stranke demokratske akcije (SDA) u kojoj su naglasili  kako isticanje tri prsta "predstavlja provokaciju i svjesnu uvredu za sve žrtve agresije".

image
Antonio Balić/Cropix

Nije se dugo čekalo na reakciju predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je optužio bošnjačku stranu da je započela posljednji rat napadom na srpsku zastavu i ubojstvom muškarca u Sarajevu.

Neposredno prije početka rata u BiH 1. ožujka 1992., istoga dana kada je održan i referendum o neovisnosti, ispred srpske pravoslavne crkve ubijen je otac mladoženje Nikola Gardović što je po tumačenju srpske strane u BiH bio jedan od povoda rata u BiH. 

SDA-ov dužnosnik Faruk Kapidžić je pak ‘ slučaj tri prsta‘ iskoristio kako bi optužio za izdaju bošnjačke stranke iz osmorke predvođene SDP-om te Narodom i pravdom koje su ovoga tjedna uspostavile novi saziv državnog Vijeća ministara sa SNSD-om i HDZ-om BiH. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. ožujak 2023 15:25