StoryEditorOCM
RegijaVUČIĆEV DEČKO

Kao sportaš bio je najbolji na svijetu, a kao gradonačelnik Beograda postao je opća sprdnja. Tko je Aleksandar Šapić?

Piše Damir Pilić
24. veljače 2024. - 23:32

Dok je Aleksandar Šapić bio najbolji vaterpolist svijeta, zabijao je neobranjive golove svim svjetskim golmanima. A otkad je preklani postao gradonačelnik Beograda, zabija spektakularne autogolove sâm sebi, također neobranjive.

image

i n s t a

Tako je u četvrtak praktički najavio da njegova vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) neće priznati rezultate ponovljenih izbora u Beogradu ako na njima pobijedi opozicija:

- Više nikad nijedni izbori, nitko ih neće priznati. Sutra ih mi nećemo priznati, ići ćemo se tući po ulici. Ako nas netko takne, reći ćemo to nije demokracija. Tu nema kraja, ulazimo u anarhiju. Ulazimo u jedno bezvlašće koje apsolutno vodi u građanski rat - rekao je Šapić tijekom gostovanja na Happy TV-u.

image

Šapić i sportskim danima

Dragan Matic/Cropix
image

Šapić i sportskim danima

Dragan Matic/Cropix

Ta je Šapićeva izjava primljena sa zebnjom: mnogi su je shvatili kao poruku da će vladajuća partija organizirati ulične prosvjede ako izgubi vlast u glavnom gradu.

Podsjetimo, na prosinačkim izborima SNS je osvojio relativnu većinu u Beogradu, ali nedovoljnu za formiranje vlasti. Nakon što je konstitutivna sjednica Skupštine grada Beograda 19. veljače zbog nedostatka kvoruma odgođena za 1. ožujka, Šapić je u četvrtak objavio da će se ponovljeni izbori za Gradsku skupštinu, ako ni do 1. ožujka ne bude formirana većina, održati sredinom svibnja.

image

i n s t a

image

i n s t a

image

i n s t a

S druge strane, opozicija optužuje SNS za krađu prosinačkih izbora. Čak je i Europski parlament 8. veljače usvojio rezoluciju kojom se traži međunarodna istraga o mogućim izbornim nepravilnostima, te se predlaže suspenzija pristupa Srbiji europskim fondovima ako se dokaže da su vlasti doista bile umiješane u izbornu prevaru.

U takvoj napetoj atmosferi gradonačelnik Beograda je sebi dopustio da javno pošalje poruku kako SNS neće mirno prihvatiti eventualni gubitak vlasti u prijestolnici.

Kako se zovu oni bez kuće?

Kao sportaš, Aleksandar Šapić je bio vunderkind: za seniorsku momčad Partizana nastupio je već s 13 godina, a od 1996. pa do kraja karijere 2009. bio je svih 14 godina zaredom najbolji strijelac svih nacionalnih liga u kojima je nastupao: šest puta u SR Jugoslaviji, pet puta u Italiji i triput u Rusiji.

Još za vrijeme aktivne sportske karijere uključio se u politiku i 2006. postao član Demokratske stranke, na čijoj listi 2012. biva izabran za predsjednika beogradske općine Novi Beograd, da bi na istu funkciju bio izabran i 2016. godine.

U međuvremenu, krajem 2014. napušta Demokratsku stranku, a 2018. osniva desničarski Srpski patriotski savez (SPAS), s kojim na parlamentarnim izborima 2020. osvaja 3,83 posto glasova i 11 mandata u Narodnoj skupštini.

image

i n s t a

image

i n s t a

image

A nekada je govorio da neće nikada s Vučićem...

screen VREME

Ključni potez za svoju buduću političku karijeru Šapić povlači u svibnju 2021., kada SPAS priključuje SNS-u kao dio vladajuće koalicije, a on osobno postaje potpredsjednik SNS-a, da bi već u lipnju 2022. godine (kao kandidat liste "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve") bio izabran za gradonačelnika Beograda, tijesnom većinom od 57 glasova među 110 gradskih zastupnika.

Za razliku od sportske karijere, kada je rijetko činio greške u igri, Šapić se u političkoj karijeri zasad iskazuje kao "tvornica gafova", što izaziva brojne komentare na društvenim mrežama, ne samo u Srbiji. Tako je lani u listopadu šokirao javnost kad je rekao da brojka od 5000 beogradskih beskućnika ukazuje da je "Beograd konačno postao metropola jer ima mnogo beskućnika".

A mjesec potom, u studenome, došao je u sklopu predizborne kampanje otvoriti prenoćište za beskućnike, ali se pred TV kamerama u izravnom prijenosu nije mogao sjetiti kako se, kvragu, zovu ti ljudi koji nemaju krov na glavom.

- Došli smo danas ovdje u privremeno prenoćište za, za... Kako se oni zovu? - okrenuo se zbunjeni gradonačelnik prema suradnicima.

- Za beskućnike – rekao je napokon, nakon što su mu suradnici šapnuli tu čarobnu riječ.

Uzor mu Draža, prezime mu znate

Cinici vele da Šapiću ne treba zamjerati što slabo poznaje svijet beskućnika, budući da se osobno okućio u dvije luksuzne vile u različitim dijelovima Beograda: ona od preko 500 kvadrata nalazi se u Zvečanskoj ulici u kvartu Savski venac, dok je ona od 340 kvadrata smještena u naselju Bežanijska kosa u Novom Beogradu.

image
Andrej Isakovic/Afp
image

A nekada je govorio da neće nikada s Vučićem...

screen VREME

Opozicija pritom tvrdi da su obje vile bespravne, odnosno da ih je Šapić napravio bez građevinske dozvole.

Nadalje, opozicija ga optužuje i za plagiranje doktorata iz područja industrijskog menadžmenta iz 2012. godine, na što on odgovara da svi koji ga kritiziraju zbog navodnog plagijata mogu podnijeti kaznenu prijavu.

Uz to, Šapić spada u one srpske političare koji otvoreno zagovaraju četničku ideologiju. U siječnju 2019. je na bivšem Twitteru čestitao Badnjak uz fotografiju četničkog vojvode Nikole Kalabića, dok je u ljeto 2023. izjavio kako je vrijeme da se pronađe i obilježi grob četničkog vođe Draže Mihailovića.

image
Tom Dubravec/ Cropix/Cropix

"Još 2004. godine je donijet zakon o izjednačavanju Ravnogorskog s Narodnooslobodilačkim pokretom. Od tada je prošlo 19 godina. Vrijeme je da se konačno otkrije i obilježi mjesto gdje počiva general Dragoljub Draža Mihailović. To je dug našim precima, a obveza budućim generacijama", napisao je tada Šapić na društvenim mrežama.

Uz to, Al Jazeera navodi kako je Šapić jednom prilikom rekao da ne zna je li Ratko Mladić počinio ratne zločine, ali da "zna da je branio srpski narod u Bosni i Hercegovini".

Uglavnom, kad znamo tko su i kakvi su heroji neke osobe, možemo s priličnom sigurnošću odrediti i tko je i kakva je ta osoba. Što bi se reklo u Hrvatskoj: uzor mu Draža, prezime mu znate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 02:09