StoryEditorOCM
Regijaodjeci posjeta

Kancelar Scholz tražio je od Vučića četiri teške stvari: dvije se tiču vladavine prava i slobode medija, a dvije, još bolnije, odnose se na Rusiju i Kosovo

Piše PSD
14. lipnja 2022. - 23:36

Ne stišavaju se odjeci posjeta njemačkoga kancelara Olafa Scholza Srbiji i Kosovu. U Srbiji se spekuliralo da će posjet biti težak, da će njemački kancelar inzistirati na uvođenju sankcija Rusiji, ali Scholz je otvorio još neka ozbiljna i važna pitanja kako za Srbiju, tako i za regiju, pa i Europu u cjelini.

Čak i ako srpska vlast na čelu sa Aleksandrom Vučićem bude spremna ispuniti čitav niz zahtjeva, poput vladavine prava i slobode medija, na kojima Europska unija opravdano inzistira, onda nam se kao nepremostiva prepreka pojavljuje uvjet o međusobnom priznanju Srbije i Kosova, koji je u Beogradu iznio njemački kancelar. Jasno je i da će za bilo kakav pomak u daljnjim pregovorima s EU-om biti neophodno da Beograd uvede sankcije Rusiji i da ovdašnja vlast nema puno vremena da to provede, piše Nataša Latković za Novu.rs.

image

Olaf Scholz: Nezamislivo je da zemlje koje se međusobno ne priznaju budu primljene u EU

Andrej Isaković/AFP

Posjet Olafa Scholza nije bio ugodan ni za Vučića, ni za onaj dio građana koji očekuju da će Srbija u nekom trenutku postati članica Europske unije. Vučića je iznenadio "novi" Scholzov uvjet o "međusobnom priznanju Srbije i Kosova", iako je Njemačka priznala kosovsku neovisnost.

Imajući u vidu da u EU postoji pet država koje to nisu učinile, europski dužnosnici su do sada od Beograda zahtijevali potpisivanje pravno - obvezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa s Prištinom. To nije moralo značiti i formalno priznanje neovisnosti Kosova.

'Putuj, Europo, nemoj misliti na nas'

"Nezamislivo je da zemlje koje se međusobno ne priznaju budu primljene u EU", pojasnio je njemački kancelar na zajedničkoj konferenciji za medije.

Takve Scholzove poruke ne ulijevaju nadu da bismo se u nekom trenutku mogli učlaniti u EU, a malo je vjerojatno da bi bilo koji političar u Srbiji, s iole pristojnom podrškom, "de jure" priznao kosovsku neovisnost.

Diplomat Zoran Milivojević navodi za "Novu" da uvjet o međusobnom priznanju treba uzeti kao njemački stav koji se neće mijenjati i koji će vjerojatno važiti za 22 države članice EU koje su priznale Kosovo.

image

Olaf Scholz inzistirao je na sankcijama Rusiji i međusobnom priznanju Srbije i Kosova

Andrej Isaković/AFP

"Sigurno da u ovom trenutku nijedna politička elita koja je na vlasti, pa čak i dobar dio u opoziciji, na to ne bi bili spremni. Ova vlast će inzistirati na kompromisnom rješenju i tu će tražiti prostor", kaže Milivojević.

On ističe da je u interesu Srbije da se ubrza proces eurointegracija. To znači, kako dodaje, da Srbija napravi ono što može, a što je i do sada mogla uraditi. Riječ je o poglavljima 23 i 24, koji se odnose na vladavinu prava, ljudska prava, demokratske institucije, slobodu medija, borbu potiv korupcije i organiziranog kriminala.

"To je interes ove zemlje", ističe Milivojević.

'Tko bi primio mafijašku državu'?

On navodi da ne treba zanemariti ni to što politika proširenja nije na agendi Europske unije i dodaje da je službeni Berlin za to da se to pitanje vrati.

"To je očigledno stav ove vlade u Njemačkoj, ali imamo i francuski i Macronov stav. Realno je da će tek sljedeći saziv u EU, poslije izbora 2024, imati jasniji stav oko proširenja", kaže Milivojević.

Da iz politike koja je do sada vođena ne može proisteći članstvo, navodi Bojan Pajtić, profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu.

image

Scholz se sastao i s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem

Armend Nimani/AFP

"Razlog je i činjenica da Europa ne bi u svoje redove primila državu u kojoj ne postoji sloboda medija, u kojoj se kupuju glasovi, krade na izborima, u kojoj mafija dominira u svim sferama života… Ne zaboravimo da sve zemlje EU-a glasaju za pridruženje nove članice Europskoj zajednici naroda i da bi se mnoge države suprotstavile ulasku ovakve Vučićeve Srbije u EU, čak i da nema problema s Kosovom ili sankcijama. Ovo su samo neka dodatna opterećenja koja nas dovode u vrlo tešku situaciju", zaključuje Pajtić.

On navodi da je Vučićev režim prihvatio da u jednom međunarodnom dokumentu posredno prizna međunarodni subjektivitet Kosova.

"Oni su Briselskim sporazumom pristali da se Kosovo tretira kao neovisna država. To formalno ne znači da su Srbija i Kosovo jedno drugo priznali, ali to znači da je Srbija pristala da se Kosovo u međunarodnim dokumentima tretira kao neovisna država i to vrlo jasno proizilazi iz rečenice da Kosovo i Srbija jedno drugo neće kočiti na putu EU integracija. Ono na čemu Scholz inzistira je samo jedan korak dalje u realizaciji onog što jest obaveza iz Briselskog sporauma", smatra Pajtić, piše Nova.rs.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 16:22