StoryEditorOCM
Regijalakše do obale

Kako brže stići na more i guštati na plaži? Hercegovci vozačima predlažu puteve za izbjeći čekanje u kolonama na cesti

Piše Vijesti SD
17. srpnja 2024. - 15:48

Mnogi stanovnici juga Hercegovine žele poslije radnog dana ili za vikend ‘‘skoknuti‘‘ na Jadransko more ‘‘na dan‘‘. U prosjeku taj put traje maksimalno sat vremena, ali zbog prevelikih gužvi na granicama se zna čekati i po par sati.

Tako je već godinama, odnosno od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, a sad još i više od ulaska u Schengen, kada su gužve pojačane na svim graničnim prijelazima, a u srcu sezone čeka se nekad i više od dva sata.

Bljesak.info istražio je stoga kuda najbrže doći do mora, i koji su granični prijelazi širom Hercegovine otvoreni za međunarodni promet.

Prijelazi u Čapljini 

GP Doljani Jedan je GP Doljani, koji se nalazi na magistralnoj cesti M17, i do njega se dođe veoma lako, prateći magistralnu cestu od Mostara do Čapljine, ali ne ulazeći u Čapljinu, nego nastavljajući dalje prema Metkoviću. Ipak, ovo je jedan od graničnih prijelaza na kojemu vladaju najveće gužve, stoga se naoružajte strpljenjem za čekanje u kilometarskoj koloni i do tri sata.

image

GP Doljani

Google Maps/

GP Gabela Polje

Drugi granični prijelaz u Čapljini otvoren za međunarodni promet je Gabela Polje. Do njega ćete doći tako što također pratite magistralnu cestu M17 od Mostara do Čapljine, prođete raskrižje na ulazu u Čapljinu, da bi se u naselju Višići odvojili desno za Gabelu, odakle trebate pratiti putokaze dalje za Gabela Polje. Gužve ovdje su manje nego na Doljanima, posebice ove godine, kada su u tijeku radovi.

Naime, nakon što pređete granični prijelaz, više ne možete ići ravno, nego odmah morate skretati desno i voziti se dužinom granične linije, obilaznocom, kroz metkovska sela, da biste došli do jadranske magistrale. No to vas ne treba brinuti jer put obilaznicom od GP Gabela Polje do Metkovića ne traje duže od 10 minuta.

image

GP Gabela Polje

Google Maps/


Prijelazi u Ljubuškom

Oni koji odluče do Jadrana ići preko Ljubuškog, mogu to učiniti na čak četiri granična prijelaza: Bijači, Crvenom Grmu, Orahu i Zvirićima.

GP Bijača Do Bijače možete doći na dva načina: Jedan je da od Mostara dođete do Čitluka, a potom od Međugorja krenete prema Čapljini, da bi se u Zvirovićima spojili na autocestu, a prateći istu doći ćete do samog graničnog prijelaza, uz napomenu da ćete cestarinu platiti 1,20 KM na ovoj dionici. Drugi način jeste da od Čitluka idete u Ljubuški, gdje ćete se na ulazu u grad na kružnom toku odvojiti za Humac, a potom na sljedećem kružnom toku za Teskeru, i kroz naselje Hardomilje doći do GP Bijača.

GP Crveni Grm

Do Crvenog Grma ćete doći istom dionicom kao za Bijaču, samo nećete skretati za Hardomilje, nego ćete nastaviti cestom kroz Teskeru i doći do Graničnog prijelaza.

GP Orahovlje

Kada je u pitanju GP Orahovlje, do njega je lakše doći jer ne morate ulaziti u centar Ljubuškog, što je ruta koju vam preporučujemo, piše Bljesak.info. Naime, na ulazu u grad pratite tablu Vitina, a kada dođete u ovo mjesto jednostavno se spustite regionalnom cestom R422, za koju postoje oznake, i za par minuta ste na graničnom prijelazu Orahovlje.

image

GP Orahovlje

Google Maps/

GP Zvirići

I za kraj, granični prijelaz za koji zna veoma mali broj ljudi, a koji je prekategoriziran u granični prijelaz za međunarodni promet, jeste GP Zvirići. On se nalazi blizu Graničnog prijelaza Bijača, međutim nakon prelaska granice doći ćete u naselja Vid i Prud i metkovačkoj općini. 

image

GP Zvirići

Google Maps/

Do njega možete doći tako što ćete se u Zvirovićima spojiti na autocestu, a onda nakon izlaska s iste ne ići na GP Bijača, nego se odvojiti za Ljubuški, ali umjesto za Ljubuški skrenuti prema Metkoviću, da biste nakon par kilometara naišli na GP Zvirići.

Također, do ovog graničnog prijelaza možete doći na isti način kako je opisano za GP Bijača (preko Humca i Teskere), ali se nemojte odvajati za GP Bijača nego samo nastavite pravo, prateći putokaz za Metković.

image

GP Zvirići 2

Google Maps/

Preko RS do EU

Oni koji vole nešto južniju Jadransku obalu oko Dubrovnika, do svoje destinacije mogu doći i preko istočne Hercegovine. Granični prijelaz koji preporučujemo je Granični prijelaz Trebimlja - Čepikuće, piše Bljesak.info. Do njega ćete doći tako što ćete iz Mostara krenuti u Stolac, spustiti se u Ljubinje, nastaviti potom prema Trebinju, te se u Popovu polju odvojiti za Ravno.

Na ulazu u Ravno poslije restorana i hotela ‘‘Stanica‘‘ skrenut ćete desno, a kad dođete do zgrade Općine Ravno skrenut ćete lijevo, odakle samo trebate pratiti cestu da biste došli do ovog graničnog prijelaza, nakon kojega ćete doći u Čepikuće, a potom dalje cestom u Slano. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 01:35