StoryEditor
RegijaArkanovske tradicije

Kako je Velja postao Vučićeva nevolja: Belivuk obznanio tek dio poslova koje je sa svojim zlikovcima radio za ‘režim‘. Oporba u Beogradu: ‘Vučić je pravi šef mafije u Srbiji!‘

Piše Davor Krile
28. srpnja 2021. - 15:47

Komplicira se slučaj srbijanskog mafijaša Veljka Belivuka, alias Velje Nevolje: nakon iznošenja vrlo ozbiljnih optužbi na račun vlasti Aleksandra Vučića, njegovo hapšenje sve više se doima kao kriminalni obračun unutar istoga zlikovačkog klana. Priča smrdi do neba, a zdrav razum kod promatrača najviše intrigira što protiv Belivuka, koji je u pritvoru još od veljače, optužnica u Srbiji nije podignuta ni nakon punih šest mjeseci.

Belivuk je na nedavnom ispitivanju u srpskom Tužiteljstvu za organizirani kriminal predsjednika Srbije i njegova omiljenog štitonošu Aleksandra Vulina označio kao višekratne naručitelje mnogih prljavih poslova od njegove kriminalne „agencije“. Navodno je zastrašivao sve koji su govorili protiv vlade, sprječavao prosvjede taksista, osiguravao red na Paradi ponosa u Beogradu i šamarao huligane na Partizanovim tribinama ako bi skandirali "Vučiću, pederu".

Obznanio je kako se osobno nalazio s Aleksandrom Vučićem, Vučićevim bratom, ministrom policije Vulinom i mnogim drugim političarima zbog dogovora oko usluga i zajedničkih operacija. S Vučićem je kontaktirao, objavili su beogradski mediji, i preko vođe navijača poznatog kao Aca Rošavi, koji je prijatelj Vučićevog sina. Za Aleksandra Vulina je rekao istražiteljima da je osobno osigurao njihovom kriminalnom klanu slavnu „klaonicu“ s uređajem za mljevenje mesa, odnosno kuću za likvidacije, mučenja i privođenja otetih ljudi.

U toj kući strave i užasa pripadnici srpske policije kasnije su izolirali DNA tragove niza žrtava, mahom iz konkurentskih kriminalnih skupina, te su javno obznanili da su Belivuk i društvo u njoj od ljudskog mesa radili ćevape. Osobno je i Aleksandar Vučić objavio kako je baš ljudske ćevape Belivuk slao na degustaciju u Crnu Goru šefu Kavačkog klana Radoju Zviceru.

"Taj Zvicer, kad bi ga netko iznervirao, tražio je od Belivuka da mu pošalje ćevape. A Belivukovi mesari stvarno su mljeli ljude u industrijskoj mašini za meso, pravili ćevape i slali ih Zviceru", ispričao je svojedobno Vučić.

Kao i Belivuk, i njegova desna ruka Marko Miljković zvani Mesar također tvrdi da se u vezi raznih poslova nalazio s Vučićem u jednom stanu u beogradskom naselju Zvezdara. Aleksandra Vulina je Miljković, pak, upoznao preko svog djeda Svetozara Vujačića, koji je osobni savjetnik ministra. S Vulinom se, kaže Belivukov asistent, posljednji put sreo s ljeta 2020. godine, kad ga je ministar navodno tražio uslugu u vezi s predsjednikom Višeg suda. Vulin je, kako je ispričao, tražio da nagovore djevojku jednog člana njihova klana da „smuva“, a potom i snimi u seksualnoj akciji predsjednika suda, kako bi ga kasnije mogli ucjenjivati, jer „neće da sluša šefa“.

Miljkoviću pripada i dio ključnog iskaza u kojemu je ovaj osumnjičenik za teška ubojstva, otmice i mučenja tvrdio kako su članovi njihova klana po nalogu Aleksandra Vučića 2016. sakrili automobil pun oružja nedaleko od kuće šefa Srpske napredne stranke u Novom Beogradu. Taj auto je kasnije poslužio Vučiću kao navodni dokaz da je na njega pripreman atentat.

Odavno se u srbijanskim medijima piše da kriminalne skupine kojima je rukovodio Belivuk sa suradnicima nisu mogle nastati bez logističke pomoći države i politike Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke. Sad je Belivuk, očigledno razočaran pravosudnim postupcima protiv sebe i partnera, odlučio obznaniti barem mali dio tih tajnih veza. Između ostaloga, kazao je i kako su državne zadatke njegovi mafijaši dobivali i od srpske Bezbedonosno-informativne agencije (BIA-e). Sad se može naslutiti i dio istine o Vučićevim batinašima u civilu koji su odigrali ključnu ulogu u razbijanju prosvjeda protiv njegove vlasti prošloga ljeta.

Premda su i Vučić i Vulin nemušto negirali da su ikad u vezi bilo čega kontaktirali ili se nalazili s Belivukom i njegovim klanom, oporbena Demokratska stranka je priopćenjem objavila kako je sad svima jasno kako je Vučić pravi šef mafije u Srbiji.

"On, njegov brat i kumovi su pretvorili našu državu u nešto što je više nalik latinoameričkim diktaturama nego uređenim europskim demokracijama. Ovaj režim je najteži rak koji jede svaki segment srpskog društva“ – poručili su iz Demokratske stranke, a i drugi iz centrističke oporbe dijele slične ocjene.

Beogradski režim se našao u neobranom grožđu i zbog nedavnog – očito vrlo osobno motiviranog – inzistiranja Vučića i Vulina da se na televiziji javno objave snimke izmasakriranih žrtava Belivukova klana, uključujući osakaćena i obezglavljena tijela. Srbijanski vožd se, po svemu sudeći, vrlo izdašno koristio raznim uslugama najgoreg kriminalnog šljama, a uhapsiti ih je dao tek nakon što su mu se oteli s lanca.

item - id = 1116015
related id = 0 -> 1128195
related id = 1 -> 1128015
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2021 13:31