StoryEditorOCM
RegijaDragoslav Bokan

Jedan od osnivača zloglasnih Belih orlova imenovan za člana Vijeća Filološkoga fakulteta!; Studenti se oštro pobunili

Piše vijesti sd
18. listopada 2023. - 17:42

Onima kojima pamćenje seže do početka 90-ih godina i ratova na području bivše Jugoslavije poznato je ime Dragoslava Bokana.

Bokan je jedan od osnivača ‘‘Belih orlova‘‘, srpske paravojne postrojbe koja je svojim ratnim zločinima na području Hrvatske i BiH ostavila duboki krvavi trag, koji do danas nije izblijedio. ‘‘Beli orlovi‘‘ izvorno su osnovani kao ogranak mladeži stranke Srpska narodna obnova, a s vremenom su postali paravojna postrojba pod zapovjedništvom Bokana i samozvanih četnika pod kontrolom Vojislava Šešelja. ‘‘Beli orlovi‘‘ ubrzo su postali jedna od najozloglašenijih paravojnih postrojbi u ratovima u Hrvatskoj i BiH, a jedan od njihovih zločina zbio se u prosincu 1991. godine u Voćinu, mjestu nedaleko od Slatine, u kojem je ubijeno najmanje 45 civila hrvatske nacionalnosti, piše Jutarnji list.

‘predsjednik Instituta za nacionalnu strategiju, publicist, književnik i redatelj‘

I taj i takav Dragoslav Bokan, kojega tituliraju kao predsjednika Instituta za nacionalnu strategiju, publicista, književnika i redatelja, Vlada Republike Srbije imenovala je za člana Vijeća Filološkog fakulteta. Međutim, studenti tog fakulteta pokrenuli su peticiju protiv njegova imenovanja.

"Smatramo da je odluka Vlade da imenuje Dragoslava Bokana skandalozna i da ovaj čovjek ne odražava na pravi način vrijednosti koje treba promovirati među mladima", navodi se u studentskoj peticiji.

image

‘Beli orlovi‘ s vremenom su postali paravojna postrojba pod zapovjedništvom Bokana i samozvanih četnika pod kontrolom Vojislava Šešelja

Vlado Kos/Cropix

Studenti smatraju imperativnim da Vijeće, kao jedno od najvažnijih tijela upravljanja Fakultetom, mora okupiti iznimno predane, plemenite i vrijedne pojedince koji, svojim iskustvom, znanjima i vještinama odražavaju širinu znanosti i disciplina koje se izučavaju na fakultetu, a koje se prvenstveno odnose na jezik, književnost i kulturu.

‘godinama širi govor mržnje i promiče netrpeljivost‘

"U dosadašnjem radu Dragoslava Bokana ne nalazimo elemente koji bi ga činili dostojnim obavljati funkciju člana rukovodeće strukture na Filološkom fakultetu. Naprotiv, Dragoslav Bokan je poznat nama, mlađoj javnosti, kao osoba koja s opskurnih YouTube kanala i televizija s nacionalnom frekvencijom poput TV Happy i Pink godinama širi govor mržnje i promiče netrpeljivost, netoleranciju i nasilje. Jednostavna pretraga na YouTubeu otkriva stotine primjera video sadržaja u kojim Dragoslav Bokan vrijeđa pripadnike nacionalnih manjina u Srbiji (koje ima i među našim studentima), susjednih zemalja iz okruženja kao i disidentsku političku opciju koju zagovara. Smatramo da osoba koja mlade truje mržnjom i rječnikom kojim dominiraju sramotne osobne uvrede, nije etički i moralno dostojna obnašati funkciju u upravljačkoj strukturi fakulteta na kojem se studira lijepa riječ i kultura i književnost na 37 jezika", navode studenti u obraćanju redakciji Danasa.

Studenti predlažu profesorima Filološkog fakulteta, Nastavno-znanstvenom vijeću i Dekanskom kolegiju da izraze oštro neslaganje s odlukom Vlade Srbije o imenovanju Dragoslava Bokana i poduzmu mjere iz svoje nadležnosti kako bi se od takve odluke odustalo.

image

Studenti ističu da Dragoslav Bokan ustrajno vrijeđa pripadnike nacionalnih manjina

Screenshot YouTube

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 01:56