StoryEditorOCM
Regijaethno party

Je li to moguće? U ratu je kao arkanovac žene udarao nogom u glavu, a danas radi kao DJ Max i zabavlja srpske partijanere

Piše PSD
5. siječnja 2023. - 17:47
Ratni zločinac Radovan Karadžić 23. listopada 1995. uručuje priznanje Željku Ražnatoviću Arkanu, zapovjedniku Srđana Golubovića Božidar Milošević/Afp

Ratni zločini u bivšoj Jugoslaviji jedna su od najtežih, otvorenih tema na ovim prostorima. Rehabilitirani ili neosuđeni ratni zločinci slobodno šeću, ponegdje su i "ugledni" javni dužnosnici, hvaljene osobe, kojima se dižu spomenici ili se po njima nazivaju ulice.

Za vrijeme okrutnoga rata u Bosni i Hercegovini jedna od slika koja ga je najbolje ilustrirala bila je fotografija Rona Haviva na kojoj se vidi kako pripadnik Arkanovih tigrova u Bijeljini u travnju 1992. godine udara nogom u glavu ubijenu ženu. Poslije se saznalo da je taj "tigar" Srđan Golubović, a ubijena žena Tifa Šabanović.

image

Srđan Golubović za pultom kao DJ Max, u ratu se služio nogama, u miru rukama

Screenshot Instagram

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine vodi nekoliko postupaka koji se tiču zločina počinjenih u Bijeljini, ali nije poznato je li Golubović jedan od osumnjičenih. Međutim poznato je, kako je objavio Rolling Stone, da Srđan Golubović već godinama kao DJ Max nastupa po klubovima širom Srbije. On je na svome Instagramu objavio kako je, zajedno sa DJ Stoleom s kojim čini tim Xperiment, posljednji nastup imao prije nekoliko dana, za novogodišnju noć u Klubu Šuma na Adi Ciganliji u Beogradu. U studenom su imali nastup u Novom Sadu, a u travnju na "Forest festu" na Adi Ciganliji, piše Klix.ba podsjećajući da su srbijanske vlasti prije deset godina uhitile Golubovića, ali ne zbog ratnih zločina nego zbog ilegalnog posjedovanja oružja i droge.

image

U Bijeljini se 1. travnja, dan početka strašnih zločina nad lokalnim stanovništvom slavi kao ‘dan obrane grada‘, a u centru Bijeljine nalazi se ulica posvećena Arkanovim zločincima

Elvis Barukčić/AFP

Inače, upad Arkanove i drugih četničkih jedinica u Bijeljinu, pri čemu su počinjeni brojni okrutni zločini, ubojstva, silovanja i pljačke, značio je početak rata u Bosni i Hercegovini. Cijela država njegove teške posljedice proživljava i dandanas, a oni koji su se iživljavali nad civilima partijaju i rade kao DJ-evi.

To im je zasigurno lakše kad se u toj istoj Bijelnjini, kako piše Klix.ba, 1. travnja, dan početka masakra nad lokalnim stanovništvom slavi kao "dan obrane grada", a u centru Bijeljine nalazi se ulica posvećena Arkanovim zločincima. Čisti ethno party.

image

U mrkloj bijeljinskoj noći kao svjetlo u mraku figurira Milorad Dodik. I Željka Cvijanović također 

Elvis Barukčić/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2023 02:11