StoryEditorOCM
Regijazvuči primamljivo

Postaje li ova zemlja novi turistički biser Balkana? Ljetovanje za četveročlanu obitelj već od 30 eura po danu

Piše Vijesti SD
6. ožujka 2023. - 14:58

Ljetovanje u Albaniji posljednjih je godina vrlo popularno među turistima iz Srbije, ali i izostalih zemalja regije – Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, te Hrvatske i Slovenije. Albaniju je tijekom 2022. godine posjetilo više od sedam i pol milijuna stranih turista, što je povećanje od više od 30 posto u odnosu na prethodnu, 2021. godinu.

Interes građana Srbije za odmor u Albaniji ove je godine veći za oko 20 posto u odnosu na prethodnu godinu, pokazuju podaci platforme za rezervacije smještaja Albanija.rs. A prednost ljetovanja u Albaniji ove će godine biti 20 do 40 posto niže cijene u odnosu na ljetovališta Grčke, Crne Gore ili Hrvatske, ali i jednostavnost dolaska i širok izbor ljetovališta, piše Mondo.rs.

image
Gent Shkullaku/Afp
image
Gent Shkullaku/Afp

Za četveročlanu obitelj već od 30 eura po danu

Kada je riječ o cijenama smještaja i ljetovanja u Albaniji, ovogodišnji gosti mogu očekivati ​​10 posto više cijene u odnosu na prošlu sezonu.

U Draču, kao jednom od najtraženijih gradova za odmor i ljetovališta Albanije, cijene apartmanskog smještaja za četveročlanu obitelj kreću se od 30 do 60 eura po danu, dok se cijene kreveta, uz usluge doručka, kreću od 40 do 70 eura za dvije osobe, ovisno o periodu ljetne sezone.

image
Sergii Kharchenko/Nurphoto Via Afp
image
Gent Shkullaku/Afp

Ipak, turisti all inclusive uslugu najčešće traže u hotelima koji imaju bazen i vlastitu plažu. Za ovakav odmor potrebno je izdvojiti od 50 do 90 eura po osobi dnevno, ovisno o kategoriji i ponudi hotela. U prosjeku smještaj za desetodnevni odmor u Draču za obitelj s dvoje djece košta oko 1500 eura u hotelu s 4 zvjezdice, odnosno oko 2000 eura u hotelu s 5 zvjezdica.

S druge strane, veliki broj turista iz Srbije za svoj odmor bira Jonsko more - ljetovališta Saranda, Ksamil ili Valona. Regija Jonskog mora je nešto drugačija po vrsti ponude u odnosu na jadransku regiju, a gosti na jugu Albanije najčešće biraju hotelski smještaj s doručkom ili polupansionom, rjeđe all inclusive.

image
Gent Shkullaku/Afp
image
Gent Shkullaku/Afp

 

Deset dana u hotelu na plaži od 800 eura

Cijene apartmanskog smještaja na jugu Albanije u središnjem dijelu sezone kreću se od 40 do 60 eura po danu za dvosobni apartman nedaleko od plaže, dok cijene hotelskog smještaja variraju ovisno o sadržaju i i udaljenosti hotela od plaže. Primjerice, hotelski smještaj za dvije osobe u hotelu nekoliko minuta od plaže u Sarandi košta od 40 do 60 eura po danu, dok je cijena hotela na obali nešto viša i kreće se od 50 do 70 eura po danu za uslugu sa uključenim doručkom.

Prosječna cijena smještaja za desetodnevni odmor za obitelj s dvoje djece u Sarandi je između 700 i 800 eura za smještaj s uključenim doručkom u hotelu nedaleko od plaže, dok je cijena hotela na samoj plaži ili s bazenom nešto viša i kreće se od 800 do 1200 eura.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2023 21:03