StoryEditor
Regija(dez)integracije

Janša: Ako se EU neće širiti na Balkan, hoće netko drugi! Jedan europski lider mi je čak rekao da je i bolje ovako, ‘kad su nam jeftina radna snaga‘

Piše hina
30. prosinca 2021. - 11:07

Slovenija se tijekom svog predsjedanja Vijećem EU-a izborila da se u dokumente ponovo uvede pojam "perspektiva članstva" u toj integraciji, umjesto puke  "europske perspektive" za države na Balkanu i europskom istočnom susjedstvu, tvrdi slovenski premijer Janez Janša.

 - Jedan od strateških uspjeha je da smo širenje vratili na stol kao jedan od ključnih strateških projekata EU-a. No za to je bilo potrebno mnogo rasprava, kazao je Janša u razgovoru za Slovensku televiziju, govoreći o uspjesmima svoje vlade, u tradicionalnom razgovoru pred novu godinu.

- U tim sam raspravama mnogo puta rekao da nakon svega što doživljavamo na istoku i što smo zadnjih desetljeća gledali na Balkanu treba biti jasno da se EU mora širiti čime se širi prostor slobode i blagostanja. Treba se osloboditi iluzije da će se stvari rješavati same po sebi, a ako se ne širi EU, onda će se širiti netko drugi, kazao je Janša.

Janša je kazao da je time na sastancima u Bruxellesu postigao da se u dokumente Europske unije umjesto "europske perspektive" europskih država izvan EU-a opet unese "perspektiva članstva", čemu su se po njegovim tvrdnjama opirale i neke od starih članica, osnivača EU-a.

Ukrajina, ili pak Srbija imaju europsku perspektivu jer su u Europi i tu će uvijek ostati, ali one žele perspektivu članstva, no to je bilo teško napisati u dokumente i za to se je trebalo izboriti, kazao je slovenski premjer.

"Posebno je tu mnogo oportunizma kad se radi o zapadnom Balkanu", dodao  je Janša.

 - Jedan od europskih lidera, neću mu  reći ime, čak je u raspravi rekao:  zašto bismo ih uveli u Europsku uniju,  kad su nam ovako jeftiniji kao radna snaga", kazao je Janša, dodavši kako i u nekim starim članicama prevladava uskogrudnost ili "nacionalistički interesi" koji prevladavaju nad vizijom slobodne, mirne i ujedinjene Europe.

Europski projekt još nije dovršen, a mnoge zemlje koje bi željele postati članice Europske unije još nisu slobodne.  Taj  projekt treba nastaviti, a proširenje je njegov  bitan element, kazao je Janša u razgovoru za Slovensku televiziju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2022 14:59