StoryEditorOCM
Regijatragedija

Jako zabrinjavajuće - četiri bebe preminule od hripavca, a jedna je na respiratoru: ‘Sve je više težih slučajeva...‘

Piše Vijesti sd
31. siječnja 2024. - 10:37

U Srbiji hara hripavac, i kako javljaju beogradski mediji  u glavnom gradu Srbije su od hripavca preminule četiri bebe.

Jedna je u teškom stanju i na respiratoru. 
- Nažalost, novorođenčat do 4 mjeseca mogu razviti jako tešku kliničku sliku koja završava smrću. Umrle su nam četiri bebe - rekao je za RTS dr. Vladislav Vukomanović iz pedijatrijske bolnice u Beogradu.
- Oko 70 djece ima hripava, polovica je u bolnici i porast je onih koji razvijaju težu kliničku sliku - dodao je dr. Vukomanović.

Cijepljenje je obavezno i počinje u drugom mjesecu života.

Dr. Vukomanović kaže kako bolja zaštita ne postoji i da bi svi roditelji trebali cijepiti djecu te da je ovo cijena koju plaćaju oni koji se nisu cijepili. U Srbiji je u siječnju ove godine registrirano najmanje 1000 oboljelih od hripavca.

U Srbiji planiraju cijepiti djecu i nakon što završe osnovnu školu.

- To je već u proceduri i uskoro ćemo to početi provoditi - dodao je doktor Vukomanović koji kaže kako je kod djece prisutan i borinhiolitis izazvan virusom RSV, a tu su i drugi virusi koji mogu izazvati upalu pluća i bronitis.

- Kod školske djece smo vidjeli slučajeve s teškom upalom pluća čak i s gnojim izljevima i iznimno teškom kliničkom slikom - dodao je doktor.

U Hrvatskoj je kazna za necijepljenje djeteta protiv hripavca 266 eura, a od 2022. godine samo je 37 roditelja kažnjeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 02:39