StoryEditorOCM
RegijaINCIDENT na ‘tesli‘

‘Izbacite je!‘, vikali su gnjevni putnici; Ava Karabatić izazvala nered u avionu na beogradskom aerodromu, u zadnji tren spasio je poznati Splićanin

6. veljače 2020. - 11:02

Trebao je to biti jedan običan let.

Splitski novinar Eugen Jakovčić, koji je devedesetih uređivao i vodio emisiju "Cenzura", iz Podgorice se prošloga tjedna vraćao za Zagreb. Let Air Srbije zaustavio se u Beogradu, a putnici za Zagreb – među kojima je bio i Jakovčić – ukrcali su se u drugi zrakoplov.

I tu je nastao problem.

Jakovčić, tek što se smjestio na svoje sjedalo na samom kraju zrakoplova, odmah je primijetio neobično komešanje. Stjuardesa Air Srbije nešto se žustro razjašnjavala s jednom putnicom. Jakovčić je odmah prepoznao da se radi o Splićanki Avi Karabatić. Starleti, pjevačici i manekenki koja je domaćici zrakoplova pokušala objasniti da joj je predala svoju putovnicu i boarding pass prije nego je otišla u toalet.

- Avu Karabatić nisam znao ranije, iako smo oboje iz Splita. Znam njezinog tatu, jednog od najsimpatičnijih prodavača u splitskim trafikama. Radio je dugo u trajektnoj luci i u drugim kioscima na frekventnim mjestima po gradu. Bio je poznat po neobičnim frizurama i nesvakidašnjoj odjeći. Cijeli ga je Split znao - kaže nam Jakovčić.

image
Eugen Jakovčić: Svi su bili agresivni, bili su spremni obrisati pod s Avom
Darko Tomaš/Hanza Media

Stjuardesa je, prema njegovim riječima, izgledala potpuno izgubljena. Putnici su već počeli ulaziti u zrakoplov, pa je Avi Karabatić, koja je ustrajavala u svojoj verziji priče, naposljetku rekla da, budući da nema boarding pass, sjedne u stražnji dio.

Na sjedalo nedaleko od Jakovčića.

Kada je ukrcaj završio, stjuardesa je Avi Karabatić objavila da će ipak morati napustiti zrakoplov. Razlog? Zato što nema kartu. Ava je pak njoj uporno ponavljala da su i njezina karta i njezina putovnica kod stjuardese. I da bez njih opće ne bi mogla ući u zrakoplov, budući da se osobni dokumenti i boarding pass provjeravaju na gateu prije samog ukrcaja.

Stjuardesa je, mrtva hladna, rekla da to nju opće ne zanima, te da će pozvati osoblje zračne luke.

- Znamo mi dobro tko je ona, ajde bre - poručili su stjuardesi iz zračne luke, podcjenjivački se ponijevši prema svojoj putnici.

- Njihov agent, koji je ubrzo došao, nije bio od ama baš nikakve pomoći. Tu su ostali putnici već otvoreno počeli negodovati. Gospođa koja je sjedila ispred mene otvoreno je pitala zašto je ne izbace iz zrakoplova i tako riješe problem - ispričao nam je Jakovčić.

Na to se on ustao i - onako visok, glavom dotičući svod malog ART zrakoplova - svima poručio da nikakva izbacivanja neće biti. Zajedno s gospođom iz Zagreba, koja je sjedila pored Ave Karabatić, krenuo je u potragu za putovnicom.

- Čekajte, nema razloga ni za kakvu paniku. Idemo naći tu putovnicu i riješiti stvar - kazao je svima splitski novinar.

Priznaje da ga je razočarala reakcija putnika.

- Pored nas je sjedio jedan pilot Croatia Airlinesa, koji nije prstom makao da pomogne da se situacija riješi, nego se i on u čitavoj situaciji podsmijavao. I ostali su prema Avi bili agresivni i promatrali je kroz neku mizoginu prizmu. Bili su spremni obrisati pod s njom samo zato što je atraktivna žena u visokim štiklama - opisuje Jakovčić porazno ozračje koje je u jednom trenutku zavladalo u zrakoplovu.

Putovnica se, srećom, brzo pojavila.

- Očito ju je stjuardesa uzela i negdje stavila. Ona ju je na koncu i donijela. Ava Karabatić je bila u pravu - kaže nam Jakovčić, danas medijski koordinator nevladine udruge Documenta, koji je ovu epizodu ukratko opisao i na svojem Facebook profilu.

Uz napomenu da je "svit mali kada su Split i Splićani u pitanju“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2023 08:11