StoryEditorOCM
RegijaOŠTRA REAKCIJA

Islamska zajednica: Mir u BiH ugrožava Dodik svojim radikalnim i izolacionističkim politikama, a ne reis Kavazović

Piše VIJESTI SD
18. ožujka 2023. - 11:43

Islamska zajednica u BiH oštro je reagirala na komentare predsjednika RS-a Milorada Dodika da reis Kavazović produbljuje antisrpsku histeriju, te da je krajnje vrijeme da se počne baviti svojim poslom, vjerom, a da politiku ostavi izabranim političkim predstavnicima - piše Klix.ba.

"Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini s osudom odbacuje pokušaje predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorada Dodika da reisul-ulemi Husein-ef. Kavazoviću podmeće militarizam, što je samo nastavak njegovih kontinuiranih napada na islam, muslimane i Islamsku zajednicu", navodi se na početku priopćenja Islamske zajednice.

Kako dalje navode, Milorad Dodik i režim koji kontrolira nastavlja "spinati" izjavu reisul-uleme o tome kako je sadašnje vrijeme to u kojem se država i mir brane u državnim institucijama i da nasrtaj na te institucije znači nasrtaj na mir i prizivanje sukoba za koje se mora biti spremno.

"Bezuspješni su pokušaji Dodika da svoju neodgovornu i nepromišljenu politiku, kakva je i odluka da jedan dio Bosne i Hercegovine vodi u međunarodni izolacionizam i sukob s najvećim saveznicima ove zemlje, prikriva podmetanjem militarizma reisul-ulemi i bošnjačkom narodu. Ti providni trikovi jednostavno neće uspjeti, kako u bosanskohercegovačkoj, tako i međunarodnoj javnosti i ozbiljnim političkim krugovima", kaže se u priopćenju Ureda za odnose s javnošću Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovini.

image

Milorad Dodik
 

Antonio Balić/Cropix

Naglašava se da Dodik ničim ne može sakriti niti skrenuti pažnju s činjenice da on svakom izjavom i svakim potezom pokazuje svoj radikalizam i militarizam, bez obzira radilo se o prijetnjama teritorijalnom integritetu i suverenitetu države, što nije ništa drugo do poziv na rat i sukobe, ili pak militantnim paradama na neustavne dane jednog entiteta.

"Mir ne ugrožava reisul-ulema, niti poziva na nasilje kada upozorava na to kuda neodgovorne politike mogu odvesti, nego Milorad Dodik koji svojim radikalnim, iracionalnim, izolacionističkim, konfliktnim i po sve narode i građane Bosne i Hercegovine štetnim politikama predstavlja stvarnu prijetnju miru, ne samo Bosne i Hercegovine, nego i ovog dijela Europe", navodi se na kraju saopćenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2023 04:29