StoryEditor
Regijarevizija na djelu

I dok se Vučić opsjednuto bavi ‘ustaškim zločinima‘ u Oluji, u Srbiji rehabilitiran Kalabić, jedan od najvećih četničkih koljača iz Drugog svjetskog rata. Evo priče o njemu

Piše psd
8. kolovoza 2022. - 23:53

I dok se predsjednik Srbije posljednjih dana uporno bavi Jasenovcem i "zločinima ustaša" u Oluji, naravno, "zaboravljajući" sve što je prethodilo Oluji u četiri godine okupacije dobrog dijela Hrvatske od velikosprskih snaga, u srbijanskom se tisku pojavila informacija da je Viši sud u Valjevu još 5. srpnja odobrio zahtjev za rehabilitaciju jednog od poznatijih četnika iz Drugog svjetskog rata, Nikole Kalabića, potvrdio je Danasu valjevski odvjetnik Goran Branković.

Zahtjev za rehabilitaciju je podnijela njegova unuka Vesna Kalabić, tada Dragojević, još u ožujku 2012. Od tada je održano više ročišta sa preko 400 stranica dokumenata koji su izvedeni kao dokazi u toku postupka.

U travnju 2017. doneseno je prvostupanjsko rješenje Višeg suda u Valjevu kojim je Nikola Kalabić rehabilitiran.

Međutim, godinu dana kasnije Apelacijski sud u Beogradu na žalbu višeg javnog tužitelja donosi rješenje kojim se ukida prvotno rješenje o rehabilitaciji i sve se vraća Višem sudu u Valjevu koje je 21. prosinca održalo prvu ponovljenu raspravu.

Obitelj Kalabića, kako je još tada najavljeno u slučaju njegove rehabilitacije koja je sada usvojena, imat će pravo na nasljedstvo, između ostalog, i na veliko zemljište na Divčibarama, poznatoj obližnjoj turističkoj destinaciji oko 120 kilometara južno od Beograda.

Skupština Srbije 2005. izjednačila je inače ravnogorski i partizanski pokret. Ustavni sud Srbije je, međutim, 2012. proglasio tu odluku neustavnom, zadržavajući bivšim pripadnicima četničkog pokreta prava na mirovne.

Viši sud u Beogradu je svibnja 2015. rehabilitirao vođu "Jugoslovenske vojske u otadžbini", generala Dragoljuba Mihailovića, koji je poslije rata osuđen na smrt "zbog ratnih zločina i suradnje sa fašističkim okupatorom".

Kalabićeva unuka Vesna Kalabić izjavila je kako hoće “skinuti ljagu s imena svog djeda“. Njezin odvjetnik je u završnoj riječi naveo da je Nikola Kalabić bio "jedna od najznačajnijih figura u Ravnogorskom pokretu, čuveni geometar, poštovan obiteljski čovjek, častan oficir, izuzetan starješina“, a da je likvidiran "iz političkih, nacionalnih i ideoloških razloga".

On je inače u početku prišao četnicima Koste Pećanca i dobio čin vojvode. Ubrzo se, međutim, razilaze, a Kalabić prilazi Ravnogorskom pokretu Draže Mihailovića, gdje je prvo bio na čelu Prateće čete, a potom zapovjednik Gorske kraljeve garde, koja je, prema navodima srbijanske povjesničarke Jelene Đureinović, bila jedna od najozloglašenijih četničkih jedinica.

Na ovu rehabilitaciju oštro su reagirali predstavnici građanske Srbije i neki intelektualci, među ostalim i predsjednik Saveza antifašista Vojvodine.

"Kalabić je klao djecu i starce, bio je jedan od najvećih zločinaca", tvrdi  profesor Duško Radosavljević

– Ovim se relativizira najblistavi trenutak u povijesti srpskog naroda, oslobodilačka borba – smatra čelnik Saveza antifašista.

- Komunisti su nakon rata krenuli u hvatanje najvećih zločinaca, a Nikola Kalabić to jest, bio je direktni ubojica. On je, između ostalog odgovoran za možda najstrašniji zločin četnika, pokolj u Vraniću, gdje su poklani svi, starosti od 4 mjeseca do 90 godina. Zašto je to napravio? Iz obijesti – smatra Radosavljević

- Rehabilitacija ratnog zločinca iz Drugog svjetskog rata nije iznenađujuća u Srbiji koja glorificira ratne zločince iz nedavnih ratova. Nacionalistička emocija je pažljivo njegovana tijekom desetljeća naprednjačke vlasti i mislim da nikada nije toliko duboko ušla u društveno tkivo kao danas – komentira rehabilitaciju četnika Biljana Stojković, profesorica Sveučilišta u Beogradu.

Inače, Kalabić je u sačuvanom pismu iz travnja 1944. osobno naredio klanje "partizanskih simpatizera".

“Dragi Pape, za klanje komunista molim te dobro tu stvar provjeri. Ispitaj još bar tri čovjeka. Za te ljude koji treba da se zakolju. Pitaj Peru Miletića, Stevana Beserovca i Živorada Pajića, pa ako oni kažu da su krivi kao komunisti, onda najviše zakoljite: u Jasenici 3, Popučke 2, Garić 2, Grabovica 2, konja pastuha od Zakića mi dovedite, a za njega zna Stanimir. Mene ćeš naći tek drugi dan Uskrsa uvečer u Lekovicama kod Stanoja. Nemoj se vraćati dok zadatak ne svršiš. Želim iskreno da praznik Hristovog voskrsenja dočekate svi zdravi..." – napisao je.

Iako je službeno bio podređen vođi četničkog pokreta, Draži Mihailoviću, Kalabić je i u njegovim krugovima važio za zloglasnog četnika zbog okrutnosti. Čak su i njegovi podređeni zabrinuto pisali Mihailoviću i preklinjali ga - da zaustavi Kalabića i njegove koljače...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2022 10:19