StoryEditor
Regijana sto muka

Hvaranin Žuvela, vlasnik tvornice ribe u Stocu, tužit će BiH: Ne daju mi potporu jer nemam prebivalište. To što zapošljavam sto lokalaca, nije ih briga

14. siječnja 2021. - 07:36
Tvornica za preradu ribe Žuvela HB Stolac, BiHŽuvela Hb

Razočaran i pogođen, ali ustrajan i nepokolebljiv. Hvaranin Josip Žuvela ne namjerava odustati od pravde, pa čak i sudskim putom, bez obzira što bi na drugoj strani trebala bit jedna država - Bosna i Hercegovina, sa svim svojim posebnostima, a on je tek jedan pojedinac...

Najprije je zanimljivo da je Hvaranin u Stocu, opjevanom hercegovačkom gradiću, ratom poharanom, na zelenoj Bregavi, istočno od Neretve i na samoj granici dvaju entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske, otvorio tvornicu za preradu ribe još tamo 2007. godine.

Nije nezanimljivo i da je tvrtka "Žuvela HB Stolac" prva kojoj je pošlo za rukom izvesti hranu iz Bosne i Hercegovine u Europsku uniju, kako kaže naš sugovornik. Posebno je intrigantno - a zbog toga se i javljamo - da stolački prerađivači ribe nemaju pravo na pomoć namijenjenu tvrtkama pogođenim pandemijom koronavirusa jer vlasnik nema državljanstvo Bosne i Hercegovine.

- Eto, možete li vjerovati?! Ali, neću im pustiti, ja sam pošten poduzetnik i vrijedan čovjek, borit ću se, neću im dati gušta. Razmišljam i o tužbi protiv Federacije BiH, a svakako ću upozoriti novog visokog predstavnika međunarodne zajednice i sve institucije na način kako se vlasti odnose prema investitorima - kaže nam Josip Žuvela.

Pogon je otvorio davno, kupivši objekt u kojemu je prethodno bila veleprodaja robe široke potrošnje. Hvaranin je investirao tri milijuna eura. Ispočetka su solili jadransku sitnu plavu ribu, a onda se okrenuli i konzerviranju.

- Jedini u Bosni i Hercegovini konzerviramo ribu. Radimo od Lastova, Korčule, Dubrovnika i Pelješca, pa preko Paga i sve do Lošinja. Sve što ujutro ulovimo, već popodne je u Stocu i idućeg jutra spremno za tržište. Dakle, od mora do stola unutar 24 sata; srdele, inćuni, lokarde, skuše.

image
Josip Žuvela, vlasnik tvornice ribe 'Žuvela HB Stolac' odlučio je o svemu obavijestiti i Visokog predstavnika međunarodne zajednice
Privatni Album

Svakodnevne provjere

A zašto ga je put vodio u Hercegovinu? Kaže da je potez logičan: bilo je teško pronaći radnu snagu kod kuće, prije svega na Hvaru. Preklapale su se na jadranskoj obali dvije sezone, turistička i ribolovna, a vjerovao je i da je to dobar poduzetnički potez, svi su zazivali investitore.

- Imamo sto zaposlenih, većinom žene. Dolaze iz Federacije BiH i iz Republike Srpske. Nema diskriminacije nacionalne ni vjerske, svatko za svoje blagdane ima pravo na neradne dane. Ispočetka je bilo otpora iz Republike Srpske, odnosno Berkovića, Bileće i Ljubinja, to su Stocu susjedna mjesta iz kojih nam dolazi dio radnica, ali i to smo riješili. Imali smo u planu i širenje, dodatna ulaganja, a onda nas je pogodila korona - govori Žuvela.

Na njegovu inicijativu, u lipnju su testirani svi zaposleni, što i nije bilo lako učiniti u oskudici testova, posebno tada, posebno u BiH. Rezultati su pokazali da je 80 ljudi pozitivno na COVID-19 infekciju, a 13 žena završilo je u bolnici. Zaražen je bio i sam vlasnik, naš sugovornik Žuvela.

- Srećom, svi su se kasnije vratili na posao, ali nam je cijeli mjesec dana bio zabranjen rad odlukom vlasti Hercegovačko-neretvanske županije iz Mostara. Možda smo bili i jedina takva tvrtka. Policija nas je gledala kao da smo kriminalci, svakodnevno su nam dolazile razne službe u provjere, pa smo više puta imali poreznu inspekciju, svašta.

Govori Hvaranin da su bili tražili pomoć županijskih vlasti u Mostaru, ali su odbijeni uz poruku - kako s gorčinom konstatira - da im nitko nije kriv i da su mogli raditi.

- Znači, iste vlasti ti izdaju zabranu rada i poruče da si raditi - mogao! A štete samo u robi imali smo 150.000 eura, riba nam je bila za zrenje. Povrh toga, sigurno je bilo još 150.000 eura drugih troškova: ljudima su isplaćene plaće, uplaćeni doprinosi, podmireni računi, sve...

image
Žuvela Hb

Nema više radnika

Tražila je tvrtka ljetos 30 radnika i javila se obama mostarskim biroima, 8000 žena je nezaposleno u središtu Hercegovine, ali zavodi nisu uspjeli pronaći nijednu. U to vrijeme bilo je dosta samoizolacija i raznih otegotnih okolnosti u vezi s pandemijom.

- Plaćali smo prijevoz svaki dan iz Mostara u Stolac i natrag, uz prosječnu plaću oko 900 KM ili 3600 kuna, s tim da "Mirna" u Rovinju u Hrvatskoj ima prosjek oko 4000 kuna, samo usporedbe radi, ali nitko se nije pojavio - kaže Žuvela.

Na koncu su se prijavili za federalnu pomoć, poziv je objavilo Ministarstvo poljoprivrede, samo u novinama - Dnevnom avazu i Dnevnom listu. Nema veze, Žuvela je imao uvjete: nije otpuštao radnike, nema poreznog duga, većinu proizvoda izvozi, ima promet... ali je odbijen i u Sarajevu.

image
Žuvela Hb

- Nisam državljanin BiH. Pa kakve to veze ima, pa tvrtka je državljanin?! To je sramotno ponašanje i vrlo diskriminacijski prema ulagaču. Mi imamo porezni broj i poslujemo u Stocu, sve obveze podmirujemo u BiH, naši zaposleni su državljani, a i Zakon o stranim ulaganjima u FBiH kaže da smo ravnopravni - ogorčen je ribar i prerađivač.

Nije mu prvi put da se osjeća diskriminiranim. Ne prolazi ni na tenderima za popunu robnih rezervi, iako ima proizvod kao stvoren za tu namjenu - riblje konzerve. Komplicirana je BiH, općine, gradovi, kantonalne vlade, entitetske, državne vlasti, birokracija, Hrvati, Srbi, Bošnjaci, pripadajuće stranke i partije. Teško...

- Previše je raznih interesa, a ja se nikomu ne dodvoravam i apolitičan sam tip. Evo, stolački načelnik nije nikada ni kavu predložio ili pokazao želju da samo popričamo, a tu sam od 2007. godine, a najviše zapošljavamo u Stocu. Ali, neću odustati - poručuje stolački ribar s Hvara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

22. siječanj 2021 15:02