StoryEditor
Regijaopet incident

Huliganski pohod na Hrvatski dom u Vojvodini: ‘Očito je da je ideologija nacionalne mržnje ponovo osnažena i da uzima zamah‘

Piše Hina
4. veljače 2020. - 12:48

Četiri velika prozora s ulične strane razbijena su u noći s ponedjeljka na utorak na Hrvatskom domu „Stjepan Radić“ u srijemskom mjestu Novi Slankamen, što su Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) i Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocijenili kao čin nasilja i demonstraciju nacionalne mržnje.

„Prozori na našim prostorijama razbijeni su oko 23 sata, svega dva sata nakon našega sastanka koji smo tamo održali.

Nevjerojatno je da smo upravo konstatirali kako se stanje u Slankamenu popravilo, jer incidenata nije bilo 3 – 4 godine“, izjavio je tim povodom tajnik udruge Ivan Gregurić.

U tijeku je policijski očevid, no neslužbene informacije govore kako je cigle na velika prozorska okna bacala jedna osoba, koja je preko glave imala kapuljaču.

„Sjedište mjesnog Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva 'Stjepan Radić', bio je meta vandalskog napada. Zaprepašteni nasiljem, najoštrije osuđujemo ovaj čin! Zahtijevamo od mjerodavnih institucija adekvatnu reakciju, otkrivanje počinitelja te da isti budu procesuirani i izvedeni pred lice pravde“, priopćio je DSHV i objavio fotografije razbijenih prozora na Domu.

Reagirala je i Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) koja je „najstrože osudila napad“ i zatražila hitnu reakciju mjerodavnih tijela te uhićenje i kažnjavanje počinitelja.

„Očito je da je ideologija nacionalne mržnje, koja je na našim prostorima dominirala devedesetih godina, ponovo osnažena i da uzima zamah“, navodi se u njihovu priopćenju.

Vojvodina je trideset godina na udaru šovinista, dodaje se, „gazili su našu pokrajinu, protjerivali naše sugrađane koji su imali 'pogrešno' ime ili prezime. Liga socijaldemokrata Vojvodine i Vojvođanska fronta branit će Vojvodinu i sve njene građane!“.
Prije ratnih devedesetih u Novom Slankamenu je živjelo oko 80 posto Hrvata. Danas ih je znatno manje, manje od 20 posto, oko 160 hrvatskih obitelji, podaci su koje objavio tjednik „Hrvatska riječ“.

Samo tijekom listopada '92. iz toga mjesta je prognano ili se pod pritiscima iselilo oko 1.600 osoba, uglavnom Hrvata koji su se odselili u Hrvatsku.

Posljednji u javnosti zabilježen incident u Novom Slankamenu zbio se 2015. kada su dvije maskirane osobe palicama napale mjesnog župnika. Napad se dogodio 6. svibnja, točno na 23. obljetnicu početka progona srijemskih Hrvata iz Srbije.
 

item - id = 1002320
related id = 0 -> 1120950
related id = 1 -> 1108905
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2021 01:11