StoryEditorOCM
Regijadogađanje naroda

Hrvatski sociolog uvjeren je da su Vučiću odbrojani dani: ‘Postao je remetilački faktor, ne treba ni Zapadu ni Putinu‘

Piše Branimir Periša
23. svibnja 2023. - 16:44

Koliko je moguća teza da SAD napisima u New York Timesu nakon tragičnih događaja u Srbiji i masovne provale nezadovoljstva građana na ulicama Beograda pokušava demontirati srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića s vlasti i premjestiti ga u zapećak nakon predstojećih parlamentarnih izbora u Srbiji?

NYT je pisao o sprezi mafijaškoga klana Veljka Belivuka, rečenog Velje Nevolje, i države navodeći brutalne pojedinosti o krijumčarenju droge i ubojstvima ljudi povezanih sa srbijanskim političarima. Sve to trajalo je godinama bez ikakvih posljedica za Belivuka, dok 2021. nije uhićen.

I sam je Vučić u tome tekstu Roberta Wortha vidio jasnu poruku CIA-e i javno to izrekao.

Za komentar o političkom trenutku Srbije, obratili smo se dr. sc. Anđelku Milardoviću, politologu i sociologu iz Instituta za migracije, koji u svojoj recentnoj knjizi "Pandemija COVID-19 i rat Rusije protiv Ukrajine" povlači paralele između "ruskog i srpskog sveta", velikodržavnih politika starih saveznica potpomognutih pravoslavnim crkvama i jednakih metoda svojatanja i ratnog osvajanja teritorija svojih susjeda. Utoliko je manje-više sve što se događa u brutalnoj agresiji Putinove Rusije na Ukrajinu Hrvatima, nažalost, poznato iz Domovinskog rata.

– NYT je glasnik američkih moćnih krugova i ako oni pišu takvo što, za pretpostaviti je da je Vučić postao remetilački faktor. Ovakav ne treba ni Europi, a ni Rusiji – kaže Milardović.

Objašnjava da Vučić više nije omiljen ni kod jednih ni kod drugih zbog pokušaja da sjedi na dvije stolice i omili se Zapadu i Rusiji.

– Događaji u Srbiji otišli su izvan kontrole; Vučiću se dogodio narod i on samo što ne kaže poput Miloševića: "Niko ne sme da vas bije osim mene!" Vučić je postao teret međunarodnim krugovima, a treba još vidjeti kako će teći njegova demontaža s vlasti i do koje mjere događaji u Srbiji tome idu naruku.

Svakako je demokratski svijet kontra Vučića i njegove vlasti, samo nominalno demokratske. I to u smislu izbora za koje, kako je rekao "povijesni brk" J. V. Staljin, nije važno tko izlazi na birališta, nego je važno tko broji glasove. Drugim riječima, dr. sc. Milardović sumnja u regularnost srbijanskih izbora.

Očito je većini srpskih građana dozlogrdila ta nedemokratska Vučićeva vlast, koju sugovornik opisuje kao autoritarni model vladanja s elementima diktature te kontroliranim medijima pretvorenim u propagandu koji šire nasilje s licemjernim opravdanjem da publika to želi i traži.

U Srbiji je sila iznad zakona i ustava, što je vrlo slično Putinovu modelu, ocjenjuje Milardović. Na čelu zemlje je snažna osoba, tu je duboka država, pri čemu srbijanska BIA ima jednaku ulogu kao Putinova tajna služba. U Rusiji su obračuni s opozicijom radikalni, u Srbiji su mekši, a šansa da oporba nešto postigne i napravi zaokret vrlo je malena, ocjenjuje politolog.

Prema Milardoviću, to što se događa u Srbiji nagovještaj je nekakve prekretnice i treba vidjeti u kom će pravcu ići "događanje naroda". No sigurno je da će Zapad to iskoristiti da makne Aleksandra Vučića s vlasti, jer je smetnja.

Pitanje je do koje mjere će mu Rusija čuvati leđa: vjerojatno sve dotad dok bude procijenila da od Vučića ima makar minimalnu korist, predviđa dr. sc. Anđelko Milardović.

Ako ne, Putin će mu otkazati potporu, jer ne zaboravimo da na kraju ostaju jedino interesi i politika koja je utemeljena na postavkama Nicole Machiavellija, oca političkih znanosti. A što se tiče Srbije, tu je još jedan Nikola. Nikola Pašić Baja, majstor srbijanske politike sjedenja na dvije stolice, zaključio je na kraju dr. sc. Anđelko Milardović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 08:12