StoryEditor
RegijaPOZITIVNE REAKCIJE

Hrvatske udruge iz Vojvodine podupiru odlazak predstavnika Srba u Knin: Povijesna odluka sadrži riječi nade umjesto zabrinutosti i poziva na razum

4. kolovoza 2020. - 15:18

Dvije udruge iz Vojvodine, Hrvatski građanski savez (HGS) i Hrvatski demokratski forum (HDF), pozdravili su u utorak i ocijenili povijesnom odluku o odlasku predstavnika srpske manjine na proslavu „Oluje“, kao i izaslanstva hrvatskog državnog vrha u Grubore.

Najava da će predstavnik srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj Boris Milošević prisustvovati obilježavanju obljetnice „Oluje“ u Kninu, „sadrži riječi nade, umjesto zabrinutosti, i poziva na razum“, naveo je HGS.

„Uz ovu vijest, jednako je važno da će zajedno s ministrom branitelja Tomom Medvedom i predsjednik Hrvatske Zoranom Milanović sudjelovati u obilježavanju stradanja srpskih civila tijekom operacije Oluja u selu Grubori“, dodaje se.

„Ni ovog puta nisu izostale oštre riječi i osude s obje strane granice, kojima se pokušava poništiti značaj dviju gesta približavanja. To su stari glasovi koji dolaze iz mračnih dubina nacionalističkog žara i koji održavaju 'status quo' u odnosima dvaju naroda“, zaključuju u HGS-u.

Hrvatski demokratski forum smatra da ove geste mogu biti „prijelomna točka u odnosima hrvatskog i srpskog naroda, koji svoju budućnost mogu graditi jedino na osnovama istine, međusobnog povjerenja i suradnje“.

„Svaku politizaciju ovih obilježavanja, od koga god dolazila, smatramo štetnom i u suštini uperenom protiv mira. U tom smislu osuđujemo i neodmjerene napise i izjave koje pojedini mediji i neki državni dužnosnici iz Republike Srbije ovih dana upućuju predstavniku srpske zajednice u Hrvatskoj koji je objavio da ide na obilježavanje u Knin. Takve su reakcije samo potvrda da je stanje i dalje rovito, a da promjene nabolje mogu donijeti samo politički hrabri i odgovorni političari“, navodi se među ostalim u priopćenju HDF-a.

HGS i HDF hrvatske su udruge iz Novoga Sada i Subotice koje su sudjelovale u političkim procesima hrvatske zajednice, no nisu se uspjele izboriti za mjesta u strukturama vodstva ove manjine.

Javnosti se obraćaju pred izbore ili u povodu značajnih događaja u odnosima Srbije i Hrvatske, a kritički su nastrojeni prema aktualnom vodstvu hrvatske manjine u Vojvodini i Srbiji.

Uključivanje predstavnika srpske manjine u hrvatsku vladu i predstojeće obljetnice vezane za Domovinski rat moglo bi biti ključno za relaksiranje ukupnih hrvatsko–srpskih odnosa, ali i položaj hrvatske manjine u Srbiji, ocijenio je u petak predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov.

Čelnik jedine političke organizacije Hrvata u Srbiji dan ranije u Banskim dvorima razgovarao s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem o položaju te zajednice, budućnosti bilateralnih odnosa Hrvatske i Srbije, kao i poštivanju međudržavnih sporazuma.

„Sigurno je da će takve geste, takva pozicioniranja i najavljena nazočnost predstavnika srpske zajednice u Kninu, i hrvatskog ministra u Gruborima, ključno pridonijeti relaksiranju hrvatsko – srpskih odnosa, prije svega u Hrvatskoj“, rekao je Žigmanov dodavši da to jesu snažne poruke i za ukupne hrvatsko-srpske odnose i „voljeli bismo kada bismo i mi postali dionici takvih politika – memoriranja naših žrtava u Vojvodini“.
 

item - id = 1036338
related id = 0 -> 1144855
related id = 1 -> 1144834
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. prosinac 2021 17:27