StoryEditor
Regijaznak podrške

Hrvatske nevladine organizacije iskazale solidarnost s građanima Srbije: ‘Nužnost je ustati protiv igranja ljudskim životima, nasilja i nepravde‘

9. srpnja 2020. - 11:54
Andrej Isakovic/AFP

U znak podrške pobuni protiv režima Aleksandra Vučića predstavnice hrvatskih nevladinih organizacije za ljudska prava u četvrtak su iskazale solidarnost s građanima Srbije ispred veleposlanstva te države u Zagrebu.

Prosvjednice su poručile kako su solidarne sa svima koji se bore protiv autoritarne države i policijske brutalnosti.

Uz natpise "Solidarno s građankama i građanima Srbije", "Vučićeva Srbija - Zarobljena država" i "Ćale, ovo je za tebe", akciju su organizirali Centara za mirovne studije, CESI, Dugine obitelji, Documenta, Gong, House of Flamingo, Platforma za reproduktivnu pravdu, Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske, Rehabilitacijski centar za stres i traumu, Solidarna, Transmreža Balkan, Zagreb Pride, Zelena akcija, te inicijative Queer Up i Ponosni Zagreb.

Protest koji je započeo kao spontana nenasilna reakcija na najavu ponovnog uvođenja policijskog sat zbog Covid-19 pandemije prerastao je u mjestimične nasilne sukobe u kojima su povrijeđeni pripadnici policije i prosvjednici.

Pravi broj prebijenih i ozlijeđenih građana Srbije vjerojatno neće biti moguće utvrditi zbog njihova straha od posljedica prijave prekomjerne upotrebe sile. Posebno zabrinjava što u uvjetima kontroliranih medija i marginalizirane opozicije prosvjedi u više gradova postaju sve nasilniji, navode organizatori prosvjeda u priopćenju.

"Napominjemo kako ekstremne nacionalističke skupine često parazitiraju na legitimnom revoltu građanki i građana i koriste ga za pogrešne ciljeve. Međutim, to nikako ne ukida legitimitet prosvjeda kao oblika građanske participacije i nužnost da se ustane protiv igranja ljudskim životima, nasilja i nepravde", naglašavaju predstavnice udruga za ljudska prava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2021 13:33