StoryEditorOCM
Regijaafera u konjicu

Hrvatska obitelj traži rušenje džamije u BiH: Na prevaru su nam oteli zemlju; Imam: Zemljište nam je darovano

Piše vijesti sd
12. rujna 2023. - 09:49

Hrvatska obitelj Trlin traži rušenje džamije u mjestu Donje selo na ulazu u Konjic u Hercegovačko-neretvanskom kantonu u Bosni i Hercegovini koja je na zemljištu koje je 300 godina u vlasništvu te obitelji sagrađena 2017. godine, piše Klix, prenosi Jutarnji list.

Zvonimir Trlin, jedan od osam nasljednika zemljišta koji živi u Zagrebu, tvrdi da je zemljište njegovoj obitelji oduzeto prevarom. Trlin tvrdi da je jedna nasljednica izmanipulirana pomoću lažnih potpisa ostalih nasljednika te da on cijeli proces od početka osporava.

"Sve smo to doznali nakon što su se pojavili bageri na našem zemljištu koji su počeli s kopanjem 2017. godine. Prijavili smo policiji, koja je izašla na teren i zatražila papire, a tada smo svi ostali u šoku jer je parcela bila u vlasništvu Islamske Zajednice. Nismo mogli ništa poduzeti, ali smo tragom toga razotkrili cijelu prevaru", rekao je Trlin.

Sve je išlo preko rodice

Trlin tvrdi da je sve orkestrirao Hamo Masleša, bivši sudac Općinskog suda u Konjicu, a sada javni bilježnik i član Odbora Medžlisa Islamske zajednice Konjic.

"On je zemlju poklonio Islamskoj zajednici nakon što ju je kupio od moje rodice koja je bila instrument u ovoj prevari. Svu su našu imovinu prepisali na nju. Vidjeli smo to u zemljišnim knjigama i nije nam bilo jasno kako jer smo tad dio imovine podijelili i imamo sudsko rješenje iz 1991. godine na Sudu u Konjicu", rekao je Trlin.

Obitelj se potom obratila sudu u Konjicu jer u dokumentima koje Trlin drži krivotvorenima nema njegovog potpisa.

"Sud u Konjicu meni je vratio vlasništvo nad čitavom imovinom, a za ovu parcelu na kojoj je izgrađena džamija su mi isplatili naknadu od 2000 KM, kao jednu osminu od ugovorene cijene za koju je moja rodica prodala zemlju Hami Masleši. Iako je meni vlasništvo vraćeno nad svim, pa i nad tom parcelom, što je sud potvrdio, ja je nikad nisam prodao Hami Masleši ni Islamskoj zajednici i to je krucijalni problem", ističe Trlin.

Sud je presudio da je nezakonito izbrisan iz vlasništva i sada je taj predmet na vrhovnom sudu Federacije BiH.

Treba im još zemlje

"Oni iz Islamske zajednice kopaju rukama i nogama, preko Stranke demokratske akcije, da se odbiju naše žalbe. Iz Gradske uprave vrše pritiske i traže da im prodam ostatak zemlje, kako bi mogli graditi mezarje uz džamiju. Ali ja im poručujem da to tako neće moći, da ću sačuvati i zaštiti svoju djedovinu", podvukao je Trlin.

S druge strane, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Konjic Refik ef. Delić tvrdi da navedene informacije nisu točne. On kaže da je džamija sagrađena po svim pravilima i propisima te da ima upotrebnu dozvolu.

"Za nas je jako važno da razbijemo tu neistinu da je džamija sagrađena na zemlji Hrvata. To jest nekada bila zemlja Hrvata, ali je naš džematlija Hamo Masleša kupio tu zemlju i tek je nakon godinu i pol poklonio Islamskoj zajednici, tako da smo 2017. godine legalno sagradili džamiju", kaže Delić..

Ističe da je obitelj Trlin pokušala to osporiti, ali da je slučaj prošao sve sudske instance.

"Mi smo dobili drugostupanjsku presudu. U njoj je jasno vidljivo da su svi oni, ne znam je li i gospodin (Zvonimir) Trlin, prisustvovali ročištu na kojem su potvrdili da su na dokumentima njihovi potpisi, oni koji se osporavaju. Najvažnije za nas je da smo džamiju sagradili na zemljištu koje je bilo naše, a stekli smo ga poklonom Hame Masleše", zaključio je imam iz Konjica, Klix, prenosi Jutarnji list..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 11:37