StoryEditorOCM
RegijaIZMRCVARILO GA

Hrvat iz Dervente: Smijenilo me zbog Milanovića, ali lako je meni za Srbe. Protiv mene je bio i vijećnik HDZ-a!

Piše Zoran Šagolj
27. travnja 2023. - 12:07

Marinko Nikolaš do jučer je bio jedini Hrvat koji je u Derventi obnašao neku dužnost.

Bio je ispred Hrvatskog narodnog saveza BiH potpredsjednik Općinskog vijeća ili Skupštine općine, ali je ostao bez te funkcije.

Službeni mu je grijeh što je za nedavnog posjeta Zorana Milanovića ovom dijelu Posavine, kada je hrvatski predsjednik odlikovao 103. brigadu Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i neke istaknutije pripadnike, u rukama držao njezinu zastavu.

- Da vam pravo kažem, ja sam smjenu i očekivao obzirom kakva se atmosfera stvorila nakon Milanovićevog odlikovanja. Milorad Dodik i njegovi iz SNSD-a to su morali učiniti zbog svojih glasača – kazao nam je Nikolaš u telefonskom razgovoru.

"Nikolašu najviše zamjeramo što je držao ratnu zastavu iako je znao da će to izazvati ogorčenje stanovnika Dervente", izjavio je Slavko Tomaš, predsjednik kluba zastupnika vladajućeg SNSD-a u općinskoj skupštini Dervente.

- Odgovornost je u tome što je prekršio načela poslovnika, nalazi se na čelu komisije za vjerska pitanja i apsolutno iz moralnih razloga smo to podržali – pojasnio je Branko Katanić iz oporbenog SDS-a.

Za Nikolaševu smjenu glasalo je 28 od 29 vijećnika, zapravo jedini je on bio taj koji nije digao ruku za svoju smjenu.

- Trajalo je to mrcvarenje dobra dva i pol sata. Ja sam se na kraju digao i otišao. Ali mene puno više od Srba iznenađuje to što je za moju smjenu glasovao jedini preostali hrvatski vijećnik, Marinko Kljajić iz HDZ-a BiH.

Ma i ne iznenađuje kada se zna da je taj isti Kljajić lani digao ruku za novi grb Općine s troglavim srspkim orlom. Ja sam se pobunio tada, rekao sam da u Derventi žive i drugi narodi, ali je sve bilo uzalud, jer Srbi imaju golemu većinu. A Kljajić je slijedio instrukcije stranačkog šefa Dragana Čovića, koji je odavno u koaliciji s Miloradom Dodikom – veli Nikolaš.

Odbija sve prigovore srspkih zastupnika i podsjeća ih da je crkva privatni prostor, a on ujedno i predsjednik Udruge dragovoljaca 103. brigade HVO-a.

- Oni imaju dva spomenika za svoje poginule i isto tako koriste vjerske objekte, ali to nikome ne smeta. Očito ne vrijede ista pravila za sve – dodaje smijenjeni hrvaski potpredsjednik u lokalnom parlamenta u Derventi.

Također nam je rekao da je zbog Milanovićevog posjeta i odlikovanja imao neugodnosti na ulici, tako da ga je jedan građanin srspke nacionanosti napao jer njegova žena ne može doći iz Švicarske?!

- Kao stvorile su se tenzije i ona se boji. Od koga, od čega, ne znam – pita se Nikolaš.

Od prijeratnih 22 tisuća, danas u Derventi živi svega 2 tisuće Hrvata, i to na papiru, dok je u stvarnosti i taj broj manji. I sam Marinko Nikolaš živi u Slavonskom Brodu i s druge strane Save ide samo kada ima neke obveze.

U organizaciju Milanovićevog posjeta bio je uključen od početaka i također kaže da su danima prije za to svi znali, od policije Republike Srpske do državne agencije SIPA.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 07:33