StoryEditor
Regijasolidarnost

HND i SNH zabrinuti zbog hitnih izmjena slovenskog medijskog zakonodavstva: ‘Ovo nije samo udar na neovisnost javnog servisa‘

16. srpnja 2020. - 16:58

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) izrazili su u četvrtak zabrinutost zbog namjere slovenske vlade da po hitnom postupku, u samo pet dana javne rasprave, bitno izmjeni medijsko zakonodavstvo.

Najavljene zakonske izmjene koje predlaže slovenska vlada odnose se na Zakon o Radioteleviziji Slovenije, Zakon o medijima i Zakon o agenciji za tisak, a HND i SNH upozoravaju da bi se time znatno smanjila sredstva za financiranje RTV-a Slovenije.

Smatraju da to ne predstavlja samo udar na neovisnost javnog servisa već ugrožava i sam njegov opstanak jer se procjenjuje da bi oko 400 zaposlenika ostalo bez posla, što bi dovelo do raspada RTV Slovenije kao javne ustanove od posebnog kulturnog i nacionalnog značaja.

Predloženim izmjenama, upozoravaju, pravo raspodjele velikog dijela sredstava bilo bi u rukama ministra kulture, dok bi vlada imala utjecaj na imenovanje uprava RTV Slovenije i novinske agencije STA, čime dobiva utjecaj na uređivačku politiku.

Novinarsko društvo i sindikat zaključuju da je o tako važnim zakonima nužno u produženom roku provesti temeljitu javnu raspravu između stručnjaka, novinara i javnosti.

HND i SNH time su iskazali podršku i solidarnost sa slovenskim kolegicama i kolegama koji se protive donošenju takvih zakona u njihovoj borbi da zaštite program, svoje kolege i ugled RTV Slovenije, navodi se u priopćenju.

item - id = 1032796
related id = 0 -> 1136626
related id = 1 -> 1136075
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. listopad 2021 07:44