StoryEditorOCM
Regijavesela večer

Hercegovački vinari uoči ovogodišnje berbe u Međugorju iznijeli na stolove crvenu blatinu i zlatnu žilavku: jelo se i pilo, pjevalo i plesalo

Piše Damir Tolj
17. rujna 2022. - 13:25

Tko će na kraj izaći s Hercegovcima, osobito početkom rujna, kada se iz dozrelih boba već cijedi ono što će tek postati vino. A dotle se pije ono što je vrhunskim vinom postalo još lani - prije svega to su crvena blatina i zlatna žilavka.

Tako je bilo i nekidan u Međugorju: udruženi lokalni vinari okupljeni u udrugu BLAŽ, ugostili su sve koji su htjeli zaviriti u njihov pehar. Pa su gosti navalili!

Ali, bili bismo nepravedni kada s blatinom i žilavkom ne bismo sljubili i trnjak, drevnu autohtonu sortu, dugo zanemarivanu, koja je posljednjih godina doživjela preporod širom zemlje hercegove, s obje strane Neretve.

 

image

Reklo bi se da je bilo više vina u čašama nego vode u bazenu

BLAŽ

- Hercegovina je na enološkom performansu BLAŽ u Međugorju pokazala svoje najbolje plodove. Škrta zemlja, često je prva asocijacija, a nerijetko i sinonim za Hercegovinu. Međutim, kada se čovjek posveti toj škrtoj zemlji i na pravi je način obrađuje, uzvratit će mu sjajnim plodovima - kazao je Andrija Vasilj, jedan od organizatora velike fešte, šeste po redu, koja već postaje nezaobilazna hercegovačka tradicija.

‘‘Sve je predivno: i vinska ponuda, raznovrsna hrane, ambijent, glazba...", jednoglasan je bio komentar posjetitelja koji su sjajnu večer proveli pokraj bazena u Sportskom centru u Međugorju. Nasmijani, namirisani, preplanuli. Pjevali su, čak i plesali. Degustirali, smijali se, guštali i razabirali koju će od brojnih etiketa prigrliti.

 Hercegovina kao zemlja vina

Zadovoljni su i organizatori, kao i sami izlagači.

‘‘Prvi put sudjelujem! Oduševljava me da nešto ovakvo ima u Hercegovini. Sviđa mi se kako je osmišljen program i cijela priča, kao i klijentela među posjetiteljima, tako da sam uspio dogovoriti i nekoliko poslovnih aranžmana večeras‘‘, istaknuo je jedan od izlagača, nazdravljajući veselo.

image

Posjetitelji su degustirali vina, smijali se, guštali i razabirali koju će od brojnih etiketa prigrliti

BLAŽ

BLAŽ je zamišljen kako bi se Hercegovinu predstavilo kao vinsku regiju, prvenstveno kroz autohtona vina - blatinu i žilavku. Ali, posjetitelji su uživali i u drugim vinima s ovih prostora, kao i u gastronomskoj ponudi Hercegovine.

- Zadovoljstvo je da je BLAŽ savladao pandemijski izazov i nastavio tradiciju koja nas spaja na ovom lijepom gastronomskom i enološkom performansu. Zato snažno podržavamo ovaj spektakl koji promovira Hercegovinu kao zemlju vina i vinsku regiju. Ne čudi što mnogi i iz susjednih zemalja, koji vole vinsku kapljicu, dolaze na BLAŽ‘ kazao je prof. dr. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije.

 Hercegovci s više od 300 someliera

Zahvalnicu za podršku u organizaciji BLAŽA-a uručio mu je proslavljeni međugorski tenisač Ivan Dodig.

Uz BLAŽ je od ove godine i europska fondacija Iter Vitis, čija je predsjednica Emanuala Panke dobila zahvalnicu za uključivanje hercegovačke vinske ceste u ovu kulturnu rutu Vijeća Europe. Udruga Blaž Enology u suradnji sa Sveučilištem u Mostaru ove je godine educirala četrdeset novih someliera prvog stupnja, koji su dobili diplome. Do sada ih je educirano ukupno više od 300!

image

Međugorski tenisač Ivan Dodig sudjelovao je u programu

BLAŽ

BLAŽ je dodijelio i posebno priznaje međugorskom ugostitelju Nikici Vasilju za rad u gastronomiju i enologiji, kao i Darku Šimiću, pred kojim je 49. berba.

Dvije zahvalnice dodijeljene su posthumno - jednu Marinku Boškoviću, prijatelju BLAŽ-a i vlasniku Vinarije Daorson, koja je zahvaljujući njemu postala jedna od najljepših razglednica Stoca, a drugu Rudolfu Jarkiću, jednom od najzaslužnijih za postojanje ove manifestacije.

image

Pobornik liposukcijske prehrane Marko Pecotić Peco zabavljao je goste uz Branimira Bubicu i klapu Sebenico

BLAŽ

Uz vrhunske gastronomske delicije i vina, goste su zabavljali Branimir Bubica i klapa Sebenico te Marko Pecotić Peco. Odlično posjećene vinske radionice oplemenio je Siniša Lasan.

Dogodine ne propustite!

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. prosinac 2022 20:57