StoryEditorOCM
Regijaljubav je to

Hercegovac svake godine kupi novi Mercedes, i tako već 55 godina. A evo i zašto na svaki ima veliki popust

Piše Vijesti SD
19. ožujka 2024. - 19:05

Hrvat iz Hercegovine Stojan Miličević (86) iz njemačkog Calwa je vjerojatno rekorder po broju novih Mercedesa koje je kupovao posljednjih 55 godina. Tijekom svog života vozio je između 55 i 60 Mercedesa i svi su bili u njegovu vlasništvu.  

Njegov sin Željko Miličević, koji ga je nominirao u izboru za “Hercegovac godine”, kaže kako mu je otac zadnjih 55 godina, gotovo svake godine kupovao novi Mercedes, a posljednjeg je kupio 2023. godine. U kolovozu će ponovno kupiti potpuno novog Mercedesa, doznaje Fenix-magazin.

– Ljubav prema Mercedesu je Hercegovcima u krvi, sa smiješkom je otkrio 86-godišnji umirovljenik.

Stojan Miličević je rođen u Slipčićima, u općini Mostar. Tu je završio i osnovnu školu, a u Mostaru je pohađao srednju školu. Vojni rok je služio u Skopju. Od 1960. do 1966. godine bio je zaposlen u tvornici Ložionica u Mostaru, a uz posao je igrao i nogomet. Igrao je za klubove NK Slipčići i FK Lokomotiva Mostar.

Stojan je u Njemačku stigao 1966. godine, gdje je godinu dana radio kao građevinski radnik. Potom se 1967. godine zaposlio u tvornicu Mercedes- Benz Sindelfingen. Ta se tvornica smatra jednom od vodećih svjetskih centara za sigurnost, inovacije i dizajn u proizvodnji vozila više i luksuzne klase u globalnoj proizvodnoj mreži.

U tvornici Mercedes-Benza, Stojan je radio do 1998. godine, kada je otišao u mirovinu.

Otkako je u mirovini, Stojan sa suprugom Ankom jedan dio godine provodi u Hercegovini, odnosno u Čapljini, a drugi u njemačkom Calwu. Stojan i Anka su roditelji troje djece i imaju dvoje unučadi.

Možda je i posao u tvornici Mercedesa bio razlogom što se Stojan zaljubio u Mercedese jer je u svom životu, kaže, imao više od 50, i to novih, Mercedesa. Danas u svom vlasništvu ima dva Mercedesa.

Svoj prvi Mercedes Stojan je kupio davne 1969. godine, i od tada do danas gotovo svake godine kupuje novi Mercedes.

– U proteklih 55 godina bio je vlasnik oko 50 novih Mercedesa, a ovaj posljednji kojega je preuzeo u ožujku 2023. godine jačine je čak 307 KS (AMG CLA 35 4MATIC). Osim sto je gotovo svaku godinu vozio novi Mercedes u nekoliko navrata je imao u svom vlasništvu i po dva Mercedesa. Dakle, u svom vlasništvu je imao između 50 i 60 Mercedesa, rekao je za Fenix-magazin Stojanov sin Željko Miličević.

Sin Željko ističe kako se taj podatak može provjeriti u tvornici Mercedes Benz Sindelfingen.

– Nažalost, nemamo fotografije svih tih Mercedesa, ali imamo fotografiju njegovog prvog Mercedesa iz 1969. godine. Naime Mercedesovi radnici imaju pravo i nakon odlaska u mirovinu, uz veliki popust, kupovati nove Mercedese i to sve do kraja života, kaže Željko Miličević.

Iako ima 86 godina, Stojan i dalje planirati kupovati i voziti Mercedese, a novog Mercedesa kupit će već u kolovozu ove godine.

Značajno je napomenuti kako u Njemačkoj ne postoji dobna granica do koje vozač smije voziti osobno vozilo. U Hrvatskoj vozač smije voziti do 65. godine, a nakon toga mora proći liječnički pregled. Ako ga prođe, smije voziti narednih 10 godina nakon čega se ponovno mora podvrgnuti liječničkom pregledu.

Ako i tada prođe liječnički pregled, vozačka dozvola mu se produžuje na sljedećih 10 godina i tako uvijek iznova. U BiH je zakonom propisano da vozač može voziti sve dok je zdravstveno sposoban. Slično kao i u Hrvatskoj, i u BH vozač nakon 65. godine mora proći liječnički pregled, a nakon što ga prođe, vozačka mu vrijedi sljedeće tri godine, kada ponovno mora proći liječnički pregled.

Nominacija za “Hercegovca godine”

Ljubav prema Mercedesima bila je i razlogom da Željko Miličević svog oca nominira u izboru za “Hercegovca godine”.

– Mislim da je to zaslužio. Prati taj izbor, podržava ga i mislim da je nominacija kruna njegove ljubavi prema Mercedesima, kaže Željko Miličević.

Inače, riječ je o izboru kojeg organizira udruga “Hercegovka godine” i koji je ove godine izazvao veliku pozornost, pogotovo Hercegovaca u iseljeništvu. Naime, u izboru su nominirani franjevci, sportaši, poduzetnici…

– Projekt izbor “Hercegovac godine ” ima za cilj promociju Hercegovine, običaja i sposobnosti ljudi kojima korijeni sežu iz ove svete zemlje, ovoga našega krša i kamenjara za koji smo srcem ušiveni. Isto tako, cilj nam je povezivanje iseljenih s matičnom domovinom, kazala je Daniela Škegro predsjednica Udruge “Hercegovka godine” koja je organizator izbora “Hercegovac godine”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 09:49