StoryEditor
RegijaU IME ŽRTAVA

Haški tužitelj podnio optužnicu protiv kosovskog predsjednika. Thaci otkazao put u SAD nakon optužnice

24. lipnja 2020. - 19:06
AFP/Arhiva

Ured specijalnog tužitelja za ratne zločine na Kosovu u Haagu u srijedu je objavio da je podnio optužnicu za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti protiv predsjednika Kosova Hashima Thacija i "drugih".

Optužnica je "rezultat dugotrajne istrage i izražava uvjerenje SPO-a (Ureda specijalnog tužitelja) da može van razumne sumnje dokazati sve optužbe", stoji u priopćenju haškog tužiteljstva. 

U optužnici se navodi da Hashim Thaci, Kadri Veselji, zapovjednik protuobavještajne službe u vrijeme rata na Kosovu krajem devedesetih a trenutno vođa kosovske oporbe, i drugi osumnjičeni iz optužnice snose kaznenu odgovornost za skoro 100 ubojstava, a identitet žrtava, među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i osobe drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici, je poznat.

Tužiteljstvo kaže kako je smatralo nužnim objaviti javno priopćenje zbog "kontinuiranih pokušaja Hashima Thacija i Kadrija Veseljija da ometaju i podrivaju rad Specijalnih vijeća za Kosovo koja čine međunarodni suci. Oni su, prema navodima, vodili  tajnu kampanju da bi se ukinuo zakon kojim su Specijalna vijeća osnovana kao sud, i na drugi način opstruirali rad suda, kako ne bi bili "izvedeni pred lice pravde", tvrdi tužiteljstvo.

Sudac Specijalnih vijeća za Kosovo ispituje optužnicu

"Takvim postupcima g. Thaci i g. Veselji su pokazali da su im osobni interesi važniji od žrtava njihovih zločina, načela pravne države i cjelokupnog naroda Kosova", ocjenjuje tužiteljstvo u priopćenju i napominje kako sudac Specijalnih vijeća za Kosovo trenutno ispituje optužnicu kako bi odlučio hoće li je potvrditi.

Specijalna sudska vijeća sude po zakonima Kosova, čine ih međunarodni suci i tužitelji, a financira EU.

Thaci i Veseli su bili među glavnim zapovjednicima u Oslobodilačkoj vojsci Kosova (OVK) tijekom sukoba krajem devedesetih sa srbijanskim snagama, a ranije su već nijekali upletenost u bilo kakve ratne zločine. Tužiteljstvo nije navelo dodatne pojedinosti o njihovim navodnim ratnim zločinima. 

Sud ima sjedište u Haagu dijelom i kako bi se štitili svjedoci, jer su prije njegovog osnivanja neke istrage viših časnika OVK-a narušene zastrašivanjem i pritiscima na svjedoke.

Do sada niti jedan od čelnih ljudi OVK-a nije osuđen za ratne zločine.

Otkazao put u SAD nakon optužnice

Kosovski predsjednik Hashim Thaci otkazao je put u Washington nakon objave da je protiv njega podignuta optužnica za ratne zločine, izjavio je u srijedu Richard Grenell, američki izaslanik za pregovore između Srbije i Kosova. 

"Kosovski predsjednik upravo nas je obavijestio da je otkazao svoj put u Washington D.C. nakon objave Ureda specijalnog tužitelja", napisao je Grenell na Twitteru. 

Thaci je kasnije ovoga tjedna trebao putovati u Washington na prvi krug pregovora sa Srbijom o normalizaciji odnosa u kojima posreduje Bijela kuća. 

"Poštujem nejgovu odluku da ne nazoči razgovorima sve dok se ne riješe ta pravna pitanja", kazao je on dodajući da će se sastanak održati u subotu kao što je bilo planirano te da će na njemu sudjelovati srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdullah Hoti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

05. ožujak 2021 16:33